2024.04.14., vasárnap - Tibor
Salgótarján: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Egymásnak estek a képviselők a szerb parlamentben Koszovó kapcsán

frisshirek.hu | 2023. február 03. - 16:28
Egymásnak estek a képviselők a szerb parlamentben Koszovó kapcsán

A koszovói kormány hajlandó hozzájárulni a helyi szerb önkormányzatok szövetségének megalakításához, melynek révén az ottani szerb kisebbség nagyobb autonómiát kaphatna. Aleksandar Vucic szerb elnök a szerb-koszovói kapcsolatok normalizálása mellett érvelt tegnap a belgrádi parlamentben, melyet követően ellenzéki képviselők hazaárulónak nevezték. 

A koszovó kormányfő bejelentése megteremti a további tárgyalások lehetőségét Pristina és Belgrád között.

A szerb elnök a belgrádi parlament tegnapi rendkívüli ülésén egy francia-német közös terv elfogadása mellett érvelt, mely a kétoldalú kapcsolatok rendezésére szolgálna. Ellenkező esetben Szerbia teljesen elszigetelődhet a nemzetközi színtéren. 

Európai páriává válnánk. Teljesen elszigetelődnénk, senki nem állna szóba velünk. Semmilyen pénzeszközhöz nem jutnánk hozzá. A modern világban egyedül nem lehet működni

- érvelt Aleksandar Vucic.

Felszólalása közben dulakodás tört ki a belgrádi parlamentben, a Szkupstinában a kormánykoalíció és az ellenzék képviselői között.

Nemet mondunk a kapitulációra. Vucic, elárultad Szerbiát!

– kiáltozták az ellenzéki padsorokból. A szerb radikálisok minden lépést élesen elleneznek, ami Koszovó későbbi elismeréséhez vezethet. Belgrád utcáin is tüntettek a kétoldalú megegyezés ellen - az Euronews híradása szerint.

Aleksandar Vucic szerb elnök január 20-án tárgyalt az Európai Unió és az Egyesült Államok képviselőivel. Állítása szerint amennyiben Belgrád nemet mond az uniós rendezési javaslatra, Szerbia EU-integrációs folyamatát felfüggesztik, továbbá blokkolják az országba irányuló nemzetközi befektetéseket

- írja a balkaninsight.com. 

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét, melyet Szerbia azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a döntő többségében albánok lakta területet. Az immár független, hozzávetőlegesen 1,9 millió lakosú államban mintegy 100 -110 ezer szerb él. A kisebbség fele egy tömbben, az északi fekvésű Kosovska Mitrovica térségében, a szerb határ közelében, míg a másik közel 50 ezer ember szétszórva, szórványban az ország különböző részein.

Fotó: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC