2023.04.01., szombat - Hugó
Salgótarján: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Gyorsan törölték a tanulmányt, ami a debreceni akkumulátorgyár brutális vízfogyasztásáról szól

frisshirek.hu, 2023. február 03. - 18:02
Gyorsan törölték a tanulmányt, ami a debreceni akkumulátorgyár brutális vízfogyasztásáról szól

Egy vízvezetéképítést előkészítő hatástanulmány 60 ezer köbméteres napi felhasználást állapít meg a CATL épülő debreceni akkumulátorgyáránál, a kormányhivatal oldaláról az anyag már le is került.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Bár Debrecen városvezetése korábban azt is tagadni próbálta, hogy napi 40 ezer köbméter vízfelhasználással működne a jövőben az amúgy környezetre is károsnak tartott CATL akkumulátorgyára. A 24.hu szúrt ki egy ennél még több vízfelhasználásról beszámoló, azóta villámgyorsan eltüntetett tanulmányt, ami a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal honlapján jelent meg, és éppen a vízvezetékhálózat módosításáról szól a gyár telepítése során.

A vízfelhasználás akár a napi 60 ezer köbmétert is elérheti - állapították meg a szakértők. A tanulmányt a debreceni önkormányzat 100 százalékos tulajdonú cége, a Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft. megbízásából készítette az Enviro-Expert Kft. A tanulmány még jóval a kitört tiltakozások előtt, 2022. decemberében elkészült. Azt is modellezték, hogy az ipari park vízellátásához majdnem 7 kilométer hosszú távvezeték kiépítésére lesz majd szükség. Sőt, megjegyezték,

„a déli ipari park (DIP I-II-III.) teljes ivóvízigénye a felfutást követően megrendelői adatszolgáltatás alapján ~1770 m3/h (~42 500 m3/nap), melyet egyenlőtlenségi tényezővel számolva a reális vízigény 40 000-60 000 m3/nap intervallumon belül lesz.”
Hozzátették, ezzel a vízmennyiséggel egy év alatt 87600 olimpiai úszómedencét lehetne feltölteni.

Említettek pedig a távvezeték forrása miatt a városi, lakossági vízfogyasztáshoz adódnak majd hozzá. Ezzel párhuzamosan az akkumulátorgyár szennyvízteremlése a tanulmány szerint akkora lesz, hogy annak külön szennyvíztisztítót kellene építeni - persze erről egyik közmeghallgatáson sem beszélt sem a város, sem a kivitelezők.  

A lap megkereste a Papp László polgármester vezette debreceni önkormányzatot is, hogy magyarázzák el a különbség okát, hiszen a szórólap kiadója és megrendelője az önkormányzat, amin pedig 40 ezer köbméteres napi vízfogyasztás szerepen. 

Az önkormányzat válaszában szakértői tévedésre hivatkozott, de legalábbis félreérthetően fogalmazott, ezért állították le a vezetéképítési engedélyeztetési eljárást.

"A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal oldalára feltöltött dokumentumban a terület vízigényével kapcsolatos leírás félreérthetően fogalmazott, ezért a megrendelő önkormányzat kérte annak pontosítását."

Ennek nem kicsit mond ellent a tanulmányt készítő cég, az Enviro-Expert Kft., akinek munkatársa a 24.hu-val telefonon azt közölte, hogy

őket eddig senki nem kereste az ügyben, így arról sem tudnak, hogy bármilyen probléma merült volna fel a vízfogyasztási adatokkal kapcsolatban.

Fotó: RTL Híradó vágókép