2023.04.01., szombat - Hugó
Salgótarján: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Lakható bolygót találhattak a szomszédban

frisshirek.hu, 2023. február 03. - 18:27
Lakható bolygót találhattak a szomszédban

Az elmúlt években hatalmas energiát fektettek az űrhivatalok az exobolygók felkutatásába, melynek eredményeként már több mint 5200 Naprendszeren kívüli bolygót találtak. Ezeknek azonban mindössze másfél százaléka hasonló súlyú, mint a Föld, és alig néhány olyan van, ami biztonságos távolságban kering a csillagától ahhoz, hogy folyékony víz lehessen a felszínén.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Most viszont valóban egy olyan rendkívül ritka bolygóra bukkantak, amely akár életre is alkalmas lehet - írja a Science Alert. A Max Planck Csillagászati Intézet kutatói csillagászati szempontból rendkívül közel, mindössze 31 fényévnyire lelték meg a már nevet is kapó vörös törpecsillagot, Wolf 1069b-t. 

A Föld tömegének 1,36-szorosát kitevő exobolygó 15-ször közelebb van a csillagához, mint a Föld a Naphoz.

A sugárzás mértéke 65 százalék abból, ami a Földre jut a Napból. A hőmérséklet nem túl kellemes, mínusz 23 Celsius fok, ami persze túl hideg a folyékony víz számára. Az égitest sziklákkal tördelt, csupasz többnyire. 

Légkör nélkül azonban a folyékony víz amúgy is gőzzé változna. Márpedig a bolygónak nem túl erős a légköre, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a Földnél jóval gyengébb a mag által generált mágneses mező.

Sajnos még talán ennél is nagyobb hibát is felfedeztek, az árapály-záródást, vagyis a Holdnak mindig ugyanaz az oldala néz a Föld felé. Emiatt egyik oldalon állandó nappal, másik oldalán folyamatosan éjszaka van. Sajnos épp emiatt a további kutatásokkal várni kell, hiszen újra tíz év múlva lesz újra ilyen közel hozzánk, hogy meg lehessen figyelni - szemlézte a hírt a 24.hu.

Hét Föld méretű bolygó kering a negyven fényévre található TRAPPIST-1 rendszerben, jelentette be egy nemzetközi kutatócsoport a NASA által összekürtölt sajtótájékoztatón. A hétből három a lakható zónában van, akár folyékony víz is lehet rajtuk.

Három potenciálisan lakható bolygót találtak negyven fényévnyire

Először igazolták ilyen nagy számban földszerű bolygók jelenlétét egy távoli rendszerben.

Nagy várakozással azonban egyik felfedezés felé sem szabad fordulni. A Hubble űrtávcsővel nem sikerült igazolni az életet lehetővé tevő molekulák jelenlétét a bolygókon. Ennek az oka lehet a légkörben jelenlévő felhőzet, de akár az is, hogy a Hubble teljesítménye ehhez már nem elegendő. A jövőre működésbe lépő James Webb Űrteleszkóp, a Hubble utódja képes lesz a víz, a szén-dioxid és az ózon nyomait is kimutatni, mindhárom fontos jele lehet annak, hogy van élet egy bolygón - írja a NASA.

Fotó: wikipédia