2023.04.01., szombat - Hugó
Salgótarján: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Medián: a 18-29 évesek körében 14 százalékon áll a Fidesz

frisshirek.hu, 2023. február 03. - 20:10
Medián: a 18-29 évesek körében 14 százalékon áll a Fidesz

A választások óta tovább mélyült a generációs szakadék, írta a Medián Facebook-oldalán pénteken. Elég nagy az ellentét ugyanis a a 40 évesnél fiatalabb és az annál idősebb korcsoportok politikai irányultsága között: az utóbbiaknak 59 százaléka, az előbbieknek csak 22 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re. Az ellenzék persze csak akkor számíthat a fiatalokra, ha képes mozgósítani őket: a biztos szavazók aránya 40 fölött 77 százalék, 40 alatt 67 százalék. Hasonló különbség mutatkozik az Európai Unió megítélésében is.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A fiatalok körében azonban nem csak a választásokon közös listán indult ellenzék népszerű, de az átlagnál nagyobb a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága is

– írta a Medián.

A generációs szakadék még drasztikusabb, ha a szűkebb korcsoportokat vizsgáljuk: a 18-29 évesek körében mindössze 14, míg a 60 felettieknél 64 százalékon áll a Fidesz-KDNP - szúrta ki a telex.hu.

A Medián reprezentatív felmérése még december 9-15 között készült, 1000 embert kérdeztek meg telefonon. Akkor nem csak a szavazási szándékról, hanem a magyarok jövőképéről is kérdezték a népet, és arra jutottak: jelentős mértékben romlott a közhangulat Magyarországon.

Hasonló különbség mutatkozik az Európai Unió megítélésében is.