2023.04.01., szombat - Hugó
Salgótarján: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Politikai amnézia: mindent elfelejtett a Boldog-ügy egyik koronatanúja

frisshirek.hu, 2023. február 03. - 14:52
Politikai amnézia: mindent elfelejtett a Boldog-ügy egyik koronatanúja

Pénteken folytatódott Boldog István büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken. A Fidesz korábbi országgyűlési képviselőjét és társait hivatali vesztegetés elfogadásával és az uniós pályázatok befolyásolásával vádolják - írta meg a tárgyalás újabb fordulóját a 444.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ahogy arról a frisshirek.hu-n is beszámoltunk, 

a Központi Nyomozó Főügyészség két éve december 21-én emelt vádat hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt Boldog István és nyolc társa ellen.

Boldog Istvánra 6,666,666 forint vagyonelkobzást, hat év börtönben végrehajtandó szabadságvesztést, ötmillió forintos pénzbüntetést és öt év közügyektől való eltiltást kért az ügyészség. Boldog István és titkára 2015 környékén a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatainak elbírálásának befolyásolásáért cserébe pénzt fogadtak el a később nyertes vállalkozóktól - idézi fel a vádiratot a 444. Ezek a találkozók a kétpói polgármesteri hivatalban zajlottak, amelynek elején begyűjtötték a környék településvezetőinek telefonjait. A bíróság most

a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés akkori fideszes alelnökét, Berec Zsolt Miklóst hallgatta ki tanúként

a szóban forgó találkozókkal kapcsolatban. Berec azonban - mintha az élete múlna rajta - egy szót sem árult el az egyeztetésekről.

40 percig bizonygatta, hogy egyszerűen semmire sem emlékszik,

pedig a közgyűlés részéről tagja volt a pályázatokat előkészítő bizottságnak is. A lap közlése szerint az alábbi kérdezz-felelek játszódott le a bíró és Berec között:

Bíró: Hogyan döntöttek erről az előterjesztésről a döntéselőkészítő bizottságban? Ott érdemi viták voltak?
Berec: Hát én nem emlékszem már, hogy mi volt. Nyilván projektek voltak, de hogy ott konkrétan ... nem emlékszem, nagyon távoli ez nekem.
Bíró: Nem volt olyan informális egyeztetése, hogy össze kellene hangolni, hogy ki mire pályázik az adott időszakban?
Berec: Én nem emlékszem ilyenre.
Bíró: Lehetséges volt? Hogy volt, nem emlékszik?
Berec: Nagyon távoli ez nekem.

Azt a közgyűlés volt alelnöke sem tagadta, hogy részt vett egy ilyen találkozón 2017. február 14-én, de most arról beszélt, hogy már akkor sem értette, miért volt ott:

Igazából már akkor sem értettem emlékeim szerint, hogy nekem ott... Gondolom azért hívtak, hogy ha olyan szakmai kérdés merül fel, akkor én tudok választ adni. [...] Ezeknek a megbeszéléseknek igazából tájékoztatási vagy tájékozódási szerepe volt, de igazából nem emlékszem ezekre a megbeszélésekre.

A bíró megpróbálta konkrét kérdésekkel szertefoszlatni a felejét homályát. Mindhiába.

Bíró: Olyanok elhangzottak-e ezeken a megbeszéléseken, hogy csak azok az önkormányzatok pályázhatnak erre, amelyek betartanak bizonyos feltételeket?
Berec: Én nem emlékszem ilyenre.

Nem sikerült a manőver az ügyésznek sem:

Ügyész: Hogy kell ezt elképzelni, egy-egy pályázati tervvel kapcsolatban, hogy kell ezt elképzelni, milyen anyag állt rendelkezésre szakmailag részletezve? Tehát amit ön látott.
Berec: Nincs még a kép sem előttem, hogy milyen formában kaptam ezeket.
Ügyész: Mi az oka, hogy erre nem emlékszik?
Berec: Nagyon régen volt.

Annyit azonban Boldog István védelmében el tudott mondani Berec Zsolt Miklós, hogy ő csak véleményét oszthatta meg a TOP-os pályázatokkal kapcsolatban, a döntésekre nem gyakorolhatott befolyást. A kijelentésre a bíró ismét az alelnöknek szegezte a kérdést, hogy akkor miért kellett a volt országgyűlési képviselővel egyeztetni a döntéselőkészítő bizottság előtt, amelyre az előzmények után már nem meglepő válasz érkezett:

Nem tudom, nem emlékszem, hogy ott miről volt szó.

A képviselővel folytatott egyeztetésekről azonban hosszabban is nyilatkozott a feledékeny tanú:

Megbeszélést folytattak, én leginkább olyan outsidernek éreztem magam benne, mert nem az én kompetenciám volt. Emlékeim szerint ha valami szakmai kérdés merült fel, akkor azt esetleg megkérdezték tőlem, de pont ezért én nem is nagyon voltam ezekben a beszélgetésekben aktív.[...] Pont arra emlékszem, hogy nem is nagyon figyeltem oda ezekre a beszélgetésekre, mert nem éreztem, hogy nekem bármi szerepköröm lett volna.

Berec most azt állította, hogy csak azért vett részt a kétpói találkozókon, mert az országgyűlési képviselő meghívását illett elfogadni. Mára azonban arra emlékszik az egészről, hogy a laptopjánál ül, és valami egészen mással foglalkozik. Azt pedig határozottan tagadta, hogy emlékezne olyasmire, amellyel Boldogot az ügyészség most vádolja. Arra az ügyészi kérdésre is kitérően felelt, hogy elvették-e a polgármesterek telefonjait a találkozó elején, mondván

nem tudja, hiszen ő sokkal hamarabb érkezett, így ezt nem láthatta.

A kiemelt kép forrása: Boldog István Facebook-oldala, a képe 2016-ban készült épp egy polgármesterekkel folytatott egyeztetésről