2023.04.01., szombat - Hugó
Salgótarján: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Határon Túli Szemle – Erdély

frisshirek.hu, 2023. február 04. - 20:30
Határon Túli Szemle – Erdély

A Kolozs megyei magyarság drasztikus fogyása sokakat elgondolkoztat, hiszen Erdély gazdaságilag legfejlettebb régiójáról van szó, amely az egész országból vonzza a betelepülőket. Tasnádi István Szilárd megyei alprefektus szerint otthonosabbá kell tenni Kolozsvárt a más vidékről érkező magyarok számára.

 

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Drasztikus fogyás: a betelepülő magyarokkal lehetne ,,megmenteni” Kolozsvárt

A román Országos Statisztikai Intézet (INS) által közzétett, területi lebontású ideiglenes népszámlálási adatokból kiderül, hogy az erdélyi megyék közül Kolozs megye ,,éllovas” a magyarság fogyása terén. A közép-erdélyi megyében 24 545 magyarral él kevesebb, mint 2011-ben: a létszámuk 103 ezerről lecsökkent 78 455 főre – írja az erdélyi magyar hírportál, a kronikaonline.ro.

(Mint ismeretes, a magyarság fogyása egész Erdélyt érintő probléma, mostanára számuk alig egymilliónyira csökkent. Az 1992-es népszámlálás során még 1,62 millió ember vallotta magyarnak magát Erdélyben – A szerk.)

A 24 százalékos Kolozs megyei fogyás azért is elgondolkodtató, mert Kolozsvár és vonzáskörzete Erdély gazdaságilag legfejlettebb régiójának számít, amely az egész országból mágnesként vonzza a betelepülőket.

A túlzsúfolt kincses városba Dél-Romániából, Moldvából és más erdélyi megyékből sok román betelepülő érkezik, ugyanakkor szép számban jönnek magyarok is Erdély különböző településeiről, hogy a magasabb béreknek köszönhetően egzisztenciát teremtsenek családjuknak. Ennek tudható be, hogy az öt kolozsvári belvárosi magyar középiskola nem küzd gyerekhiánnyal, sőt az elemi osztályokban szinte mindenhol párhuzamos osztályok indulnak.

A népszámlálási adatok azonban ellentmondanak ennek a ,,gyerekbőségnek”.

Kolozs megye RMDSZ-es alprefektusa, Tasnádi István Szilárd a Krónika portálnak elmondta, őt is meglepte a Kolozs megyei magyar közösség 24 százalékos zsugorodása.

Lehetséges magyarázatként a népszámlálás nehézkes lebonyolítását is felhozta: a megye településein, de Kolozsváron is súlyos káderhiánnyal küszködtek.

Miután kiderült, hogy sokan nem töltötték ki az internetes felületen a kérdőívet, a kérdezőbiztosok munkáját próbálták erősíteni, de újabb gonddal szembesültek: nem volt elegendő munkaerő. Az üresen maradt területeket újraosztották az aktív biztosok között, a súlyos munkaerőhiány azonban végig éreztette hatását.

Sok embert eleve nem sikerült megszámolni. Ennek a tömegnek nem ismerjük sem a nemzetiségét, sem a vallási hovatartozását

– foglalja össze a nem túl eredményes népszámlálás lebonyolítását az alprefektus. Az RMDSZ-es stáb munkájával viszont elégedett, mert minden lehetséges módon megpróbálták megyőzni a magyarságot, hogy vegyenek részt a népszámláláson.

Tasnádi István Szilárd szerint a magyarság létszámbeli fogyása elsősorban a vidéki magyar osztályok esetében érződik: több településen nehezen jönnek össze a magyar óvodai és iskolai csoportok, összességében pedig létszámbeli fogyásuk minden területen hátrányosan érinti a magyar közösség boldogulását.

A jelenség gondot fog okozni a helyhatósági választásokon, illetve a magyar érdekérvényesítés más területein is

– fogalmazott a Kolozs megyei elöljáró. Tasnádi szerint az erdélyi magyarságnak jobban ki kell használnia Kolozsvár vonzerejét, hogy aki itt akar letelepedni, az magyar helynek érezze a kincses várost, otthonosan éljen benne.

Fotó: A megyeháza Kolozsváron. Wikipedia