2024.02.25., vasárnap - Géza
Salgótarján: 6o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Határon Túli Szemle – Erdély

frisshirek.hu | 2023. február 04. - 20:30
Határon Túli Szemle – Erdély

A Kolozs megyei magyarság drasztikus fogyása sokakat elgondolkoztat, hiszen Erdély gazdaságilag legfejlettebb régiójáról van szó, amely az egész országból vonzza a betelepülőket. Tasnádi István Szilárd megyei alprefektus szerint otthonosabbá kell tenni Kolozsvárt a más vidékről érkező magyarok számára.

 

Drasztikus fogyás: a betelepülő magyarokkal lehetne ,,megmenteni” Kolozsvárt

A román Országos Statisztikai Intézet (INS) által közzétett, területi lebontású ideiglenes népszámlálási adatokból kiderül, hogy az erdélyi megyék közül Kolozs megye ,,éllovas” a magyarság fogyása terén. A közép-erdélyi megyében 24 545 magyarral él kevesebb, mint 2011-ben: a létszámuk 103 ezerről lecsökkent 78 455 főre – írja az erdélyi magyar hírportál, a kronikaonline.ro.

(Mint ismeretes, a magyarság fogyása egész Erdélyt érintő probléma, mostanára számuk alig egymilliónyira csökkent. Az 1992-es népszámlálás során még 1,62 millió ember vallotta magyarnak magát Erdélyben – A szerk.)

A 24 százalékos Kolozs megyei fogyás azért is elgondolkodtató, mert Kolozsvár és vonzáskörzete Erdély gazdaságilag legfejlettebb régiójának számít, amely az egész országból mágnesként vonzza a betelepülőket.

A túlzsúfolt kincses városba Dél-Romániából, Moldvából és más erdélyi megyékből sok román betelepülő érkezik, ugyanakkor szép számban jönnek magyarok is Erdély különböző településeiről, hogy a magasabb béreknek köszönhetően egzisztenciát teremtsenek családjuknak. Ennek tudható be, hogy az öt kolozsvári belvárosi magyar középiskola nem küzd gyerekhiánnyal, sőt az elemi osztályokban szinte mindenhol párhuzamos osztályok indulnak.

A népszámlálási adatok azonban ellentmondanak ennek a ,,gyerekbőségnek”.

Kolozs megye RMDSZ-es alprefektusa, Tasnádi István Szilárd a Krónika portálnak elmondta, őt is meglepte a Kolozs megyei magyar közösség 24 százalékos zsugorodása.

Lehetséges magyarázatként a népszámlálás nehézkes lebonyolítását is felhozta: a megye településein, de Kolozsváron is súlyos káderhiánnyal küszködtek.

Miután kiderült, hogy sokan nem töltötték ki az internetes felületen a kérdőívet, a kérdezőbiztosok munkáját próbálták erősíteni, de újabb gonddal szembesültek: nem volt elegendő munkaerő. Az üresen maradt területeket újraosztották az aktív biztosok között, a súlyos munkaerőhiány azonban végig éreztette hatását.

Sok embert eleve nem sikerült megszámolni. Ennek a tömegnek nem ismerjük sem a nemzetiségét, sem a vallási hovatartozását

– foglalja össze a nem túl eredményes népszámlálás lebonyolítását az alprefektus. Az RMDSZ-es stáb munkájával viszont elégedett, mert minden lehetséges módon megpróbálták megyőzni a magyarságot, hogy vegyenek részt a népszámláláson.

Tasnádi István Szilárd szerint a magyarság létszámbeli fogyása elsősorban a vidéki magyar osztályok esetében érződik: több településen nehezen jönnek össze a magyar óvodai és iskolai csoportok, összességében pedig létszámbeli fogyásuk minden területen hátrányosan érinti a magyar közösség boldogulását.

A jelenség gondot fog okozni a helyhatósági választásokon, illetve a magyar érdekérvényesítés más területein is

– fogalmazott a Kolozs megyei elöljáró. Tasnádi szerint az erdélyi magyarságnak jobban ki kell használnia Kolozsvár vonzerejét, hogy aki itt akar letelepedni, az magyar helynek érezze a kincses várost, otthonosan éljen benne.

Fotó: A megyeháza Kolozsváron. Wikipedia