2023.04.01., szombat - Hugó
Salgótarján: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Kilőtték a kínai kémballont - VIDEÓ

frisshirek.hu, 2023. február 04. - 21:29
Kilőtték a kínai kémballont - VIDEÓ

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai álláspont szerint hírszerző légieszköz, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközről beszél.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Pentagon nyomon követi a feltételezett kémléggömböt azóta, hogy az néhány napja megjelent az Egyesült Államok légterében. A megfigyelésbe amerikai katonai repülőgépek is bekapcsolódtak - írta meg a Frisshirek.hu is.

Az élő közvetítés szerint az amerikai megfogalmazásban kínai "kémballon" helyi idő szerint nem sokkal délután fél 3 után süllyedni kezdett az Atlanti-óceán felett, miután elhagyta az Egyesült Államok keleti partvidékét, Dél-Karolina partjait.

Előzőleg a szövetségi légügyi hatóság átmenetileg leállította a légi közlekedést a körzetben, ami három nagy repülőtér forgalmát is érintette.
A parti őrség katonai művelet miatt a környékben hajózókat arra figyelmeztette, hogy hagyják el az környező vizeket.

Joe Biden elnök korábban szombaton a légi eszközre vonatkozó újságírói kérdésre úgy válaszolt, hogy "gondoskodni fognak" róla - írja az MTI.

Az elnök elmondta, hogy a szombati, feltételezett kínai kémballon lelövésére irányuló küldetés a keleti parton sikeres volt, és megparancsolta a Pentagonnak, hogy üsse ki a repülőgépet az égből, amint az biztonságosan megtehető.

"Szerdán, amikor tájékoztattak a ballonról, megparancsoltam a Pentagonnak, hogy a lehető leghamarabb lőjék le" - mondta az elnök újságíróknak a marylandi Hagerstownban.

"Úgy döntöttek, anélkül, hogy kárt okoznának a földön, a legjobb idő erre az, amikor a víz fölé kerül... 12 mérföldes határon belül. Sikeresen leszerelték, és szeretnék gratulálni a pilótainknak” – tette hozzá az elnök.

Arra a kérdésre, hogy ez a nemzetbiztonsági csapata ajánlása-e, Biden megismételte: „Azt mondtam nekik, hogy lőjék le. Azt mondták nekem: "Várjuk meg a legbiztonságosabb helyet" - írja az CNN.

Az összefoglalók szerint az elnököt kedden tájékoztatták a légi eszköz észleléséről, ami vélhetően Alaszka felett ért amerikai terület fölé mintegy 20 kilométeres magasságban. A védelmi minisztérium azt javasolta, hogy az eszközt ne próbálják megsemmisíteni a szárazföld felett, mert a polgári lakosságot fenyegető kockázat felülmúlja a kínai hírszerzési információk okozta lehetséges kárt.

A léggömb mérete három iskolabuszé.

Az incidens miatt a Anthony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta a hétvégére tervezett kínai útját, amelynek célja az amerikai-kínai feszültség csökkentése lett volna. A miniszter közleménye szerint az eset olyan körülményeket teremtett, amelyek keresztül húzzák utazásának tervezett célját.

A kínai külügyminisztérium közleménye szerint egy eltévedt léggömbről van szó.

Fotó: EPA/NELL REDMOND -- BEST QUALITY AVAILABLE