2024.04.16., kedd - Csongor
Salgótarján: 12o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Szijjártó: Aki az akkugyárak ellen küzd, a környezetvédelem ellen küzd

frisshirek.hu | 2023. február 05. - 06:00
Szijjártó: Aki az akkugyárak ellen küzd, a környezetvédelem ellen küzd

Aki az elektromos akkumulátor-gyártás ellen küzd, az küzd a környezetvédelem és a magyar nemzetgazdasági érdekek ellen – erről beszélt Szijjártó Péter egy interjúban, amelynek néhány perces részletét megosztotta a Facebook oldalán is.

A külügyminiszter újra elmondta, hogy hatalmas nemzetközi verseny van az ilyen jellegű beruházások megszerzéséért, hiszen a jövő meghatározó iparága. Ahol felépülnek, ott lesz munkahely és gazdasági növekedés. Majd az ellenzéki pártok hergelését pedig így jellemezte:

megszoktuk, hogy a magyar baloldal tönkreteszi a gazdaságot, amikor hivatalban van és most is azért küzdenek, hogy ezek a munkahelyek ne itthon, hanem például Németországban jöjjenek létre.

A helyieket persze meg kell érteni, és nekik is meg kell érteniük, hogy később ők is büszkék lesznek ugyanúgy, mint Győr az Audi-gyárra, ami ellen anno szintén tiltakozás volt a városban. 

Szijjártó Péter szerint az akkugyártást rejtélyes dologként próbálják beállítani, hogy milyen károkat okoznak. Újabb példát hozott fel, ugyanakkor Magyarországon hatalmas elektromos akkumulátor-gyárak működnek most is, és

„nem okoznak olyan drámai hatásokat és környezetvédelmi problémákat, mint amiket állítanak”. 

Itt valamiért elfelejtett negatív példákat is felhozni, példa okaként a gödi gyár kapcsán zajló botrány, amit azóta sem tudták megmagyarázni, hogy vajon miért temették be a mintául szolgáló kutat, ami megmutathatná, hogy mérgezi-e a talajvizet a létesítmény.

A külügyminiszter a német példát is pozitívként állította be, hogy ott ugyanaz a vállalat épít, és a környezetvédelmi engedély átadásán a türingiai kormány zöldpárti környezetvédelmi minisztere személyesen vett részt a környezetvédelmi engedély átadásán. Feledékeny miniszterünk itt megint elfelejtette megemlíteni azt a tény, hogy a debreceni gyár hétszer annyit termelne, és persze a németek betartják a szabályokat, az biztos, de ugye itthon ez nem annyira működik, erről beszélt az RTL Híradójának egy szakértő, aki szerint a nagyobb üzem nagyobb környezeti kockázatot is jelent, foglalta össze a hang.hu.

2023 egyik legmeghatározóbb, legnagyobb érdeklődésű híre bármi, ami az akkumulátorgyártással kapcsolatos Magyarországon. Több helyen is botrányba fulladtak a közmeghallgatások, ahol a helyiek mondhatták volna el a véleményüket, ha éppen beférnek a valamiért szűkre szabott termekbe. Legutóbb Debrecenben volt tüntetés, amiről a frisshirek.hu is beszámolt.