2023.12.04., hétfő - Barbara, Borbála
Salgótarján: -3o - -3o
Az ország 19 megyéjében

A Belügyminisztérium szerint „méltatlan támadás” érte a kormányt és a betegeket

frisshirek.hu | 2023. február 05. - 08:14
A Belügyminisztérium szerint „méltatlan támadás” érte a kormányt és a betegeket

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) kemény fellépésére, hogy megállítsák a magyar betegek helyzetének jelentős romlását és fellépjenek az orvosok kiszámíthatatlan munkakörülményeit, vasárnap 14.00-kor sajtótájékoztatón fog reagálni Takács Péter egészségügyi államtitkár a területért felelős Belügyminisztériumból, illetve az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Csató Gábor – derült ki a tárca meghívójából. Az eseménynek az alábbi címet adták: „Méltatlan támadás a kormány és a betegek ellen – reagálás a Magyar Orvosi Kamara rendkívüli országos küldöttgyűlésére” - írja a hang.hu.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szombaton rendkívüli küldöttközgyűlésen döntött arról, hogy felszólítja az alapellátó orvosokat, ne írják alá az ügyeleti feladatellátási szerződést, vagy a feladatellátási szerződéseik felmondását helyezzék letétbe az orvoskamara területi szervezetinél. A mai találkozót azért hívták össze, hogy ott eldöntsék, milyen módon tudnak tenni a magyar betegek helyzetének jelentős romlása és az orvosok kiszámíthatatlan munkakörülményei ellen. Az egészségügy további leépülésének megállítása és a folyamat visszafordítása érdekében a MOK rövid és hosszú távú cselekvési javaslatokat fogalmazott meg - írta meg a Frisshirek.hu.

Az RTL Híradó megkeresésére a belügy úgy reagált: folyamatosak voltak az egyeztetések a MOK-kal, az új típusú ügyeleti rendszerben szinte kivétel nélkül átvezették a javaslataikat. Emellett állításuk szerint a MOK háziorvosi csoportjának a vezetője korábban elfogadhatónak tartotta az új szerződéseket.

De érdemes megnézni, hogy a kormánypárti lap, a Magyar Nemzet mit ír a történetről:

"A MOK az ultimátumát azt követően fogalmazta meg, hogy Takács Péter egészségügyi államtitkár bejelentette, ezekben a napokban, február elején érkezik az orvosok emelt bére, és a háziorvosi szolgáltatók is a béremelés összegével növelt finanszírozást kapják. Mint mondta, a háború és a szankciók okozta nehézségek ellenére a kormány folytatja az egészségügyi dolgozók béremelését, elismerve és megbecsülve munkájukat."

Vagyis persze az orvosok is mennek a DK útmutatása után, "fontos megjegyezni, hogy Komáromi Zoltán DK-s árnyékminiszter részvétele a MOK tegnapi rendezvényén ékes bizonyítéka annak, hogy az orvosok érdekvédelmi nyomásgyakorlása a legkevésbé sem civil aktivitás, hanem pártpolitikai felügyelet, DK-s védőernyő alatt zajló művelet. Nehéz lenne azt mondani, hogy ez a véletlen műve."

Fotó: MOK Facebook-oldala