2023.04.01., szombat - Hugó
Salgótarján: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Közérdekű adatigényléseket nyújt be a gödi Samsung-gyár ügyében a Párbeszéd

frisshirek.hu, 2023. február 06. - 14:00
Közérdekű adatigényléseket nyújt be a gödi Samsung-gyár ügyében a Párbeszéd

A Párbeszéd közérdekű adatigényléseket nyújt be a gödi Samsung-gyár ügyében – jelentette be a párt frakcióvezetője.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Szabó Tímea hétfői, online sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint emlékeztetett, hogy a gyár bővítése kapcsán – amint arról lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt – a múlt héten tartottak egy közmeghallgatást, de azon

nem kaptak válaszokat a kérdéseikre.

A Párbeszéd ezért a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.-hez fordul, hogy megtudja:

  • Milyen köbméterenkénti áron kapja a Samsung-gyár a vizet?
  • Fizet-e vízkészletjárulékot és ha igen, akkor mennyit?

A párt a magyar államtól, illetve a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságtól azt szeretné megtudni, hogy a vízügyi hatóság hányszor, hol és mikor mérte a gyár megnyitása óta a talajvízben az NMP nevű mérgező anyag jelenlétét

– hangsúlyozta.

Megjegyezte, arra is kíváncsiak, hogy milyen típusú monitoringkutak működnek Gödön és azok milyen mélyen vannak a talajban?

A Párbeszéd az államtól és az EON-tól azt kérdezi, hogy az üzem milyen áron kapja az áramot - jelentette be.

Hozzátette, a kormánytól pedig azt akarják megtudni:

  • Hol és milyen technológiával tervezik visszagyűjteni és feldolgozni a gödi gyárból származó, elhasznált akkumulátorokat?
  • Hány olyan balesetnek, tűzesetnek kell történnie, hogy „alsó hangon” legalább százmillió forintos büntetéseket kapjon a gyár?
  • Hány tűzeset után kell bezárni az üzemet?

A politikus azt is elmondta, hogy

összegyűlt a Párbeszéd által kezdeményezett, az akkumulátorgyárak telepítéséről és a kormány akkumulátorgyártás-stratégiájáról szóló parlamenti vitanap összehívásához szükséges számú képviselői aláírás.

Fotó: frisshirek.hu