2023.12.11., hétfő - Árpád
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Párizs polgármestere nemet mond az orosz sportolók részvételére a jövő évi olimpián

frisshirek.hu | 2023. február 07. - 17:51
Párizs polgármestere nemet mond az orosz sportolók részvételére a jövő évi olimpián

Anne Hidalgo, a francia főváros polgármester asszonya ellenzi az orosz sportolók részvételét a jövő nyári párizsi olimpiai játékokon, amennyiben Moszkva folytatja háborúját Ukrajnában. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság álláspontja szerint az orosz és fehérorosz sportolók semleges színekben versenyezhetnének.

Hidalgo korábban úgy vélte, az orosz sportolók semleges zászló alatt részt vehetnének a sport legnagyobb világeseményén, egy a France Info nevű francia médiumnak adott tegnapi interjúja során azonban álláspontja megváltoztatásáról számolt be. Elismerve, hogy a végső döntés a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kezében van, kijelentette, azt kívánja, olyan hosszú ideig legyenek eltiltva az orosz sportolók a nemzetközi versenyektől, ameddig az ukrajnai háború húzódik.

Ukrajna bojkottal fenyegetőzik

Hidalgo bejelentésére azt követően került sor, hogy Ukrajna sportminisztere a múlt hét folyamán ismételten az olimpiai játékok ukrán bojkottjával fenyegetett, amennyiben Oroszország és Fehéroroszország sportolóit nem zárják ki a játékokról. Kijev adott esetben lobbizna annak érdekében, hogy más országok is csatlakozzanak bojkottjukhoz – az AP hírügynökség híradása szerint.

Mostanáig egyetlen nemzet sem deklarálta, hogy bojkottálná a 2024-es nyári játékokat. Ukrajna ugyanakkor maga mögött tudhatja Lengyelország, a balti államok és Dánia támogatását, akik felléptek a NOB azon terve ellen, miszerint az orosz és a fehérorosz sportolók „semleges versenyzőkként”, nemzeti zászlók hiányában, illetve himnuszuk elhangzása nélkül indulhatnának a különböző versenyszámokban.

Anne Hidalgo ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy azok az orosz disszidens sportolók, akik elutasítják Vlagyimir Putyin elnök politikáját, „menekültként” részt vehessenek a játékokon.

A negyedik egymást követő olimpia lehet a párizsi, melyen az orosz sportolók zászlajuk és himnuszok mellőzésével vesznek részt

Amennyiben végül a NOB álláspontja győzedelmeskedik, a párizsi lehet a negyedik egymást követő olimpia, melyen az orosz sportolók nemzeti zászló használata, illetve himnuszuk elhangzása nélkül indulnak. A 2018-as és 2022-es Téli Olimpiákon, illetve a 2021-es Nyári Olimpián doppingvádak beigazolódása miatt voltak kénytelenek semleges színekben versenyezni.

Sztanyiszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke óvatosan üdvözölte a NOB tervezetét, ugyanakkor diszkriminatívnak minősítette a bizottság azon elképzelését, mely szerint kizárnák a játékokról azokat az orosz sportolókat, akik aktívan támogatják az ukrajnai háborút.

Fotó: Advertising Week