2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Salgótarján: 8o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Párbeszéd: hogyan ártalmatlanítják majd a használt akkumulátorokat?

frisshirek.hu | 2023. február 11. - 13:57
Párbeszéd: hogyan ártalmatlanítják majd a használt akkumulátorokat?

A Párbeszéd írásbeli kérdéssel fordul a kormányhoz, hogy kiderüljön, hogyan ártalmatlanítják majd a használt akkumulátorokat a gödi és a debreceni gyártók, és hol tárolják majd ezeket - mondta az ellenzéki párt frakcióvezetője szombati online sajtótájékoztatóján.

Az MTI által is összefoglalt hír szerint Szabó Tímea a Facebookon közvetített tájékoztatójában felidézte, hogy egy

idén januárban elfogadott uniós jogszabály egyértelműen kimondja, hogy annak a cégnek a felelőssége az elhasznált akkumulátorok visszagyűjtése és ártalmatlanítása, amelyik a terméket az európai piacra "dobta".

Az uniós jogszabály azt írja elő, hogy ezeknek a cégeknek - így a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár kínai tulajdonosának is - ingyen vissza kell vennie az akkumulátorokat, vagyis lerakatokat kell kialakítaniuk - tette hozzá.

Az akkumulátoroknak 5-10 éves élettartamuk van, ami azt jelenti, hogy a gödi vagy a debreceni cég által gyártott termékek ennyi idő után mindenképpen visszakerülnek Magyarországra - emelte ki, hozzátéve, hogy ez éves szinten több százezer tonnányi használt akkumulátort is jelenthet.

Hangsúlyozta, hogy

nemcsak az akkumulátorok gyártása, de az ártalmatlanítása is nagyon környezetszennyező folyamat, amely során mérgező anyagok keletkeznek.

Ehhez képest - tette hozzá - Magyarországon sem a Samsung gyár, sem pedig a debreceni gyár esetében nincs egyetlen szó sem az engedélyezéshez szükséges környezetvédelmi dokumentációban az akkumulátorok visszagyűjtéséről és ártalmatlanításáról, kizárólag a gyártási hulladékokat említik meg.


"A Párbeszéd szerint ez elfogadhatatlan, ez megint újabb veszélyeket rejt magában, nem feltétlenül azonnal, hanem (...) 5-10 éves időintervallumban fog ez hatalmas károkat okozni az országnak"

- fogalmazott Szabó Tímea.

Napi szintű hír az akkumulátor-szektor iparágának Magyarországra telepítése. Nemcsak környezetvédelmi szempontból érik támadások az ötletet, hanem a felelősségvállalás komolysága is különösen figyelemreméltó - hívta fel a figyelmet a Frisshirek.hu  arra, hogy komoly komoly felelőssége lesz az akkugyáraknak.

Fotó: Szabó Tímea Facebook-oldala