2023.12.11., hétfő - Árpád
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Március a barlangok hónapja, barlangoljunk!

frisshirek.hu | 2023. március 02. - 17:22
Március a barlangok hónapja, barlangoljunk!

Az öt hazai Nemzeti Park területén fekvő barlangok kedvezményes jegyárakkal, különleges programokkal várják az érdeklődőket március végéig a Barlangoljunk! - március a barlangok hónapja elnevezésű programsorozat részeként. A látogatók többek között geotúrán, denevérlesen, valamint fotós túrán is részt vehetnek.

Immár kilencedik alkalommal hirdetik meg a márciusi programsorozatot a nemzeti parkokban

- mondta el csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára az MTI beszámolója szerint. A hazai nemzeti parkok közül

  • a Duna-Ipoly Nemzeti Park,
  • a Duna-Dráva Nemzeti Park,
  • az Aggteleki Nemzeti Park,
  • a Bükki Nemzeti Park,
  • valamint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park

rendelkezik társadalmi hasznosítású barlangokkal, melyek kedvezményes és ingyenes túrákkal, máskor nem látogatható barlangokkal várják egész hónapban az érdeklődőket - mondta az államtitkár.

Budapest a barlangok fővárosának is tekinthető, hiszen nincs még egy olyan főváros, amely alatt ennyi és ilyen hosszúságú barlangjárat helyezkedik el

- emelte ki Rácz András, aki hozzátette:  jelenleg 174 ismert barlang húzódik a főváros alatt, melyek járatrendszere meghaladja 58 kilométert. Magyarország legnagyobb, leghosszabb barlangja is Budapesten található: ez a Pál-völgyi-barlangrendszer, mely mintegy 32 kilométer hosszúságú - fogalmazott az államtitkár, aki hozzátette:

a barlangok megújulásra, regenerálódásra önmaguktól képtelenek, emiatt jó állapotuk fenntartása, vagy éppen természeti állapotuk javítása gyakran csak aktív természetvédelmi kezelés, gyakorlati beavatkozások révén valósítható meg

A Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóság területén, Budapesten fekvő Szemlő-hegyi barlangban minden márciusi pénteken

az érdeklődők a mintegy 90 perces felfedező túrák részeként megtudhatják, hogy az egykori felfedezők hol jutottak be a barlangba, valamint a program keretében a budai barlangok világát bemutató 3D film is megtekinthető.

A Pál-völgyi-barlang kiépített szakaszain geológus szakvezető kalauzolja végig az érdeklődőket

hazánk leghosszabb barlangján minden márciusi vasárnap. A mintegy kétórás túrák során a látogatók megismerhetik a budai termálkarszt kialakulását és jelentőségét, valamint bepillantást nyerhetnek a város alatt húzódó barlangrendszerek kutatásának történetébe.

A vidéki helyszíneken többek között az Abaligeti-barlangban március 10-én fotós szakvezető segítségével lesz lehetőség a cseppkövekben gazdag barlang képződményeinek fényképezésére. A Bükki Nemzeti Park területén található Szent István-barlangban szombaton és március 18-án a denevérek világát bemutató program lesz. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóságának szervezésében pedig pénteken és március 10-én a Koloska-völgyet, Jókai-kilátót és a látogatóközponttal kiegészült Lóczy-barlangot érintő, a természeti és kultúrtörténeti értékeket felsorakoztató útvonalon geotúra várja a látogatókat.

A "Barlangoljunk!" kampány 2014-es elindulása óta

csaknem 30 százalékkal növekedett az idegenforgalmi hasznosítású barlangok látogatószáma, átlagosan félmillió regisztrált látogató érdeklődik évente a barlangok iránt. A program sikerét mutatja, hogy a Nemzeti Park igazgatóságok regisztrált látogatóinak csaknem fele barlangi bemutatóhelyekre vált belépőt, vagy veszt részt ilyen szakvezetésen, programon - közölték a szervezők.

A kiemelt kép forrása: MTI/Illyés Tibor; Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára (j3) és Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója (k) a Budai Vár-barlangban, ahol a Barlangoljunk! - március a barlangok hónapja programsorozat nyitórendezvényét tartották 2023. március 2-án