2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Salgótarján: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Update: beérkezett a vonat! Konzulok kísérik a feltartóztatott Fradi-szurkolókat a leverkuseni stadionba

Sztipán Orsolya | 2023. március 09. - 18:41
Update: beérkezett a vonat! Konzulok kísérik a feltartóztatott Fradi-szurkolókat a leverkuseni stadionba

Minden követ megmozgatott a magyar külügyminiszter, hogy a Fradi-szurkolók odaérjenek a Bayer Leverkusen-i mérkőzésre. Intézkedett, telefonált, a német vasúttársaságnál is segítséget kapott, és hét konzult is kirendelt a szurkolók érdekében. De hogy a meccsről is essen szó, Sztanyiszlav Csercseszov szerint a Bayer Leverkusen esélyesebb a Ferencvárosnál, ugyanakkor az orosz vezetőedző szerint ez semmit sem jelent a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntője előtt. A visszavágót egy héttel később a Puskás Arénában rendezik, amely egyúttal a május 31-i finálé helyszíne is lesz.

Minden bejelentés nélkül feltartóztatták a német-cseh határon a Fradi-szurkolók különvonatán ma délután. A váratlan ellenőrzés miatt veszélybe került, hogy a magyar drukkerek odaérjenek a Bayer Leverkusennel zajló Európa Liga nyolcaddöntő meccsére- tudta meg a telex.hu.

Szíjjártó Péter kézbe vette a dolgok irányítását, és elindultak a telefonálgatások Leverkusenbe annak érdekében, hogy

a tizennégy vagonból álló szerelvény ellenőrzését gyorsítsák meg.

A magyar külügy intézkedése ellenére sem sikerült felgyorsítani a vonat ellenőrzését.  Ráadásul nemcsak vonattal, hanem külön, egyéni közlekedéssel is várakoztak a Fradi-drukkerek. Másfél órán keresztül tartott a tüzetes ellenőrzése a magyar szurkolói csapatnak.

Szíjjártó Péter a német konzulátusokról összesen hét konzult mozgósított, hogy a közel 2300 fradistának időben sikerüljön odaérnie a mérkőzésre. Élő-videó bejelntkezését itt láthatják.

A külügyminiszter nehezen tudja elfogadni a helyzetet, azt mondta, hogy ez a magatartás a határon hosszú ideig veszteglő vonattal nem túlzottan nevezhető barátinak és konstruktívnak.

A vonattársaság azt jelezte, hogy a vonat azóta elindult, és ha a legjobban halad, akkor sem fog sikerülni odaérnie a magyar szurkolócsapatnak a meccs kezdetére.

A Magyar Külügyminisztérium nem nyugodott bele a helyzetbe, és felvette a kapcsolatot a német vasúttal. Szíjjártó Péter arra kérte a társaságot, hogy segítsék a vonat haladását, amennyire csak lehetséges. A vasutasok segítőkészek voltak, és biztosítva az elsőbbséget, hat óra környékén beért az állomásra.

Ott várják már a magyar szurkolói tömeget azok a konzulok, akiket arra utasított a külügyminiszter, hogy leverkuseni állomásról eljuttassák a fradistákat a lehető leggyorsabban a stadionba. Szíjjártó így fogalmazott: 

"A konzulok a rendőrökkel és a német hatóságok képviselőivel készítik elő az érkezést, és közbenjárnak azért, hogy időben történjen a megérkezés. A külügy folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és mindent megtesz, hogy a Fradinak ne kelljen közönség nélkül játszani már az első percekben sem."

A Fradiamob azt írja a facebook-oldalán, hogy beérkezett a vonat. 

A versenyfutást az idővel megnyertük. Most már csak a meccset kell! 
- írja Szijjártó Péter Facebook-oldalán.

Fotók: Fradimob facebook oldal, Kovács Zoltán twitter, Szijjártó Péter Facebook-oldala