2023.10.03., kedd - Helga
Salgótarján: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Pont azt a pár mondatot vágták ki Áder podcastjából, amikor a vendége a gödi Samsung mérgezéséről beszélt

frisshirek.hu | 2023. március 10. - 19:25
Pont azt a pár mondatot vágták ki Áder podcastjából, amikor a vendége a gödi Samsung mérgezéséről beszélt

Kivágták Áder János Kék Bolygó podcastja február 13-i részének YouTube-os verziójából azt a részt, amikor vendége a gödi Samsung-gyár környékén a talajban talált vegyi anyagokról beszél – szúrta ki a hvg.hu. Áder előtte és utána hosszan magyarázza, hogy az akkumulátorgyártás zárt rendszer, ezért nem járhat mérgezéssel, ha csak nem történik baleset. Beszélgetőpartnere, Kaderják Péter közgazdász, akkumulátoripari szakértő, valamikori államtitkár, Fidesz-alapító próbálja a beszélgetést ekkor példával, a Samsunggal magyarázni, ahol "véletlenül" betemették azt a kutat, amiből vizsgálatot lehetne venni. Ekkor Áder próbál másról beszélni, de végül a szerkesztő inkább úgy döntött, hogy egyszerűbb kivágni az említett részt a YouTube-ra felkerülő verzióból. Mindez február elején, a Kék Bolygó című podcastban történt. 

A podcastban a beszélgetés során érintik a szennyezés kérdését is.  Áder itt elmondja, hogy a zárt rendszer kifejezés hallatán már csak „nyelvtanilag” is arra gondol, hogy ez nem járhat szennyezéssel, ha csak nem történik baleset. Kaderják közbeveti, hogy a „ha” itt azért fontos, beszél egy kicsit a gyártás összetettségéről, majd arról, hogy a gödi Samsung környékén a talajvízben lítium mellett NMP nevű vegyi anyagot is találtak. Áder itt többször beleszól, le akarja keverni a kérdést, szerintem ez zárójel, térjünk vissza…., majd miután Kaderják befejezi a gondolatmenetet, megismétli korábbi állításait, majd témát vált.

A teljes beszélgetés a Spotify-on meghallgatható, a YouTube-os verzióból viszont kivágták az ominózus, Ádernek nem tetsző részt, ami a talajvízben talált vegyi anyagokról szól. A HVG kérdésére a Kék Bolygó sajtósa mindezt szerkesztésnek nevezte, elbagatellizálva a jelentőségét. Az időhiánnyal nem tudták magyarázni, hiszen a YouTube-os verzió még hosszabb, mint a Spotify-os.

Fotó: youtube vágókép