2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Salgótarján: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Döntött a bíróság: ki kell adni harminc, eltitkolt kormányhatározatot

frisshirek.hu | 2023. március 20. - 09:51
Döntött a bíróság: ki kell adni harminc, eltitkolt kormányhatározatot

Harmincnál több olyan kormányhatározatot kell kiadnia a kormánynak, amelyet 10 évig sikerrel elzárt a nyilvánosság elől, majd még ezután sem akarta átadni őket, holott nincs jogi alapja a titkolózásnak. A hvg.hu által indított közérdekűadat-perben a bíróság most nem jogerősen kimondta: a döntések nem titkolhatók tovább - írta meg a lap.

Több mint 10 évig zárta el a nyilvánosság elől azokat a mintegy három tucat kormánydöntést, amelyet hamarosan napvilágra kell hoznia

- legalábbis a Fővárosi Törvényszék még nem jogerős, elsőfokú ítélete szerint, amely a hvg.hu tavaly augusztusban indított közérdekűadat-per hatására született. A lap emlékeztetett, hogy a kormány nem volt hajlandó még a közérdekű adatigényléseikre sem válaszolni az érintett döntésekkel kapcsolatban,

holott a bizonyos "kétezres" jelű kormányhatározatok nem titkosak.

A nyilvánosság azt sem tudhatja, hogy ezen rejtegetett döntésekben mi áll, mivel azonban úgynevezett minősített adatot nem tartalmaznak, ezért semmi érdemi érv nem szólna eltitkolásuk elől. A hvg.hu először tavaly április végén kérdezett rá egy ilyen határozatra, és e kíváncsiságból derült ki az is, hogy

2010 óta 1836 ilyen "kétezres" jelű, a polgárok elől elzárt döntés született.

A hvg.hu ezért azokat a kormányhatározatokat kérte volna ki, amelyek esetében már lejárt a 10 év. 2010-ből 14 db, 2011-ből 19 db döntést, a 2012-es 10 db-ból pedig azokat, amelyek az április végi adatigénylés időpontjáig születtek - írta a Telex beszámolójában.

A kormány azonban 90 nap elteltével is megtagadta azok közreadását, mondván „új, minőségileg más adatot” kellene előállítaniuk, erre pedig a törvény szerint nem kötelesek.

A HVG ezt elégelte meg, és indított pert tavaly augusztusban. A tárgyaláson aztán a Miniszterelnöki Kabinetiroda más érveléssel védekezett, mint ahogy korábban a hvg.hu-nak a választ megtagadta. Egy 2006-os alkotmánybírósági döntésre hivatkozott utóbb, amely szerint a kormány ülései nem nyilvánosak, így az ott született döntések sem azok.

A bíróság azonban nem fogadta el ezt az érvelést, így a még nem jogerős ítélet szerint ki kell adniuk a kért határozatokat.

Az ítélet mellett a bíró azzal érvelt, hogy az infotörvény szerint nincs jogszabályi akadálya az adatok kiadásának, és a bíróság szerint sem "állnak fenn a kiadás korlátozhatóságának feltételei". A Miniszterelnöki Kabinetiroda által citált 2006-os döntést pedig nem vehetik figyelembe, mert az nem jogszabály, továbbá az adott ügyre nem is vonatkoztatható, mert az csak a kormányülések nyilvánosságáról szólt.

A kiemelt kép forrása: fovarositorvenyszek.birosag.hu