2023.06.05., hétfő - Fatime
Salgótarján: 14o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Gyurcsány-idézettel kritizálta az LMP politikusa Hadházyék kordonbontását

Lukácsi Katalin, 2023. március 30. - 10:21
Gyurcsány-idézettel kritizálta az LMP politikusa Hadházyék kordonbontását

"Az ellenzék dolga elsősorban nem az, hogy ítéletet mondjon a kormányról [...] Az ellenzék dolga, hogy alternatívát állítson" - fogalmazta meg Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese Hadházy Ákos és a Momentum Karmelita kolostor köré épített kordont lebontó akciójával kapcsolatban. Szerinte az ítéletmondás a választók dolga, míg a miniszterelnöki irodát körbevevő kordon nem tartozik bele az ország száz legfontosabb ügyébe. Utóbbi kijelentésével Gyurcsány Ferenc elhíresült öszödi beszédéből kölcsönzött gondolatot a politikus. Az LMP-s politikus arra a dilemmára ugyanakkor nem tért ki, hogy megfelelő nyilvánosság híján a választók számára miként tudják bizonyítani kormányzóképességüket.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
A kordonbontás akció nem világít rá Magyarország száz legfontosabb problémájára

- írta bejegyzésében Kanász-Nagy Máté, a Lehet Más a Politika politikusa. A párt frakcióvezető-helyettese a Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és a Momentum tegnapi, megismételt akciójára reagált ezekkel a szavakkal Facebook-oldalán. Ahogy arról a frisshirek.hu-n beszámoltunk, tegnap március 14-ét követően másodjára ugyanis a Momentum frakció tagjai és Hadházy Ákos újfent lebontották a Karmelita kolostor köré emelt kordonokat.

Az eseményről tett beszámolójában Hadházy Ákos fel is vállalta, hogy tettük ugyan szimbolikus,

jelenleg nem is tudnak másként küzdeni, ahogy a Miniszterelnöki Iroda köré emelt kordon is inkább csak szimbóluma a fideszes hatalmi gépezet működésének. Annak, ahogy a szabad sajtó és a polgárok számára igyekeznek egyre elérhetetlenebbé válni, hogy propagandát működtetnek közpénzből.

A független politikushoz csatlakozva Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke követeléssel is élt a hatalommal szemben:

számolják fel a kormányzati propagandát, legyen konszenzusos vezetője a közmédiának, ne torzítsák a médiapiacot kormányzati hirdetésekkel.
Ezeket a követeléseket pedig a szabad választás feltételének nevezték.

Az akció miatt a Készenléti Rendőrség eljárást is kezdeményezett Hadházy Ákos ellen, aki le is mondott ezért mentelmi jogáról. Az országgyűlési képviselő megtisztelésként értékelte, hogy a hatóság csak őt jelentette fel, és bár momentumos politikusok is részt vettek az akcióban, a rendőrség önkényesen úgy gondolta, hogy Hadházy Ákos lehetett a szervező.

Kanász-Nagy Máté az LMP részéről a fent említett történtekre reagált Facebook-oldalán. A közvélemény-kutatásokon rendre 1 százalékot kiérdemlő párt frakcióvezető-helyettese szerint Hadházy Ákos és a Momentum akciója csak egy újabb látványos akció volt.

A sajtónak való politizálás, a független média címlapjaira kerülő látványos akciók elfedik azokat a feladatokat, amiket az ellenzéki pártoknak képviselniük kell

- értékelte a történteket Kanász-Nagy. Gondolatai alátámasztásához segítségül hívta a jelenkori magyar közélet kevés köztiszteletben álló személyiségének, Sólyom László volt köztársasági elnöknek is a szavait 2007-ből, amikor a Fidesz kordonbontására reagált. Az LMP-s politikus ezzel utalt arra is, hogy Sólyom Lászlót 2005-ben az LMP elődjének is tekinthető Védegylet kezdeményezésére választották meg az ország első emberévé.

Sólyom László 2007-ben ugyanakkor egy teljesen más politikai környezetben értékelte a Fidesz akkori cselekedetét. Kanász-Nagy Máté pedig a volt köztársasági elnök ítéletének csak egyik részét idézte föl. 2007-ben ugyanis - a 2006-os zavargásokat követően - jogsértően kordont emeltek a parlamentet övező Kossuth tér köré, amelyet a jogi folyamatokat meg nem várva a Fidesz frakciója Orbán Viktor vezetésével önként bontott le.

Ennek a tettnek a nyomában járnak, és erre játszanak rá ma Hadházyék.

Akkor Sólyom László kiemelte az akkori ellenzék, azaz a Fidesz felelősségét is, mondván "a politikusok cselekedete kiterjed a szimbolikus akció társadalmi következményeire", de a köztársasági elnök nyilatkozatában kiemelte az akkori hatalom felelősségét is:

nem hallgatható el viszont az sem, hogy a Kossuth téren a gyülekezési jogot ősz óta alkotmányosan aggályos módon korlátozza a rendőrség, és nem reagált érdemben a kifogásokra sem.

Sólyom László utóbbi szavait Kanász-Nagy már nem idézte fel azzal kapcsolatban, hogy bírálja a Momentum akcióját. Az LMP-s politikus szerint

az ellenzék elsődleges dolga nem a kormánykritika, hanem az alternatíva-állítás.

A kiemelt kép forrása: a Momentum Facebook-oldala