2023.06.05., hétfő - Fatime
Salgótarján: 14o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Birkákkal legeltetik a füvet Pompejiben

frisshirek.hu, 2023. április 01. - 10:46
Birkákkal legeltetik a füvet Pompejiben
A természetes és olcsó fűnyíróra szavaznak az ókori városban.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Egy  birkanyáj segít a régészeknek megőrizni Pompeji ősi romjait, a római város ókori romjait, amelyet méteres hamu temetett a Vezúv 79-es kitörése során – írja a Reuters.

Az ásatások során a régészek Pompeji lelőhelynek mintegy kétharmadát tárták fel. Az ókori város feltáratlan részeinek megőrzése, a természet és az idő okozta erózió elleni védelem kiemelt feladat a terület kezelői számára.

Ha fű és más növények nőnek az ősi falakon és házakon, az jelentős gondot okoz. Igyekszünk fenntartható módon eljárni a környék természeti elemeivel, figyelve a növények szaporodását, terjedését, kiváltképp a romokon és a falakon

- mondta Gabriel Zuchtriegel, a Pompei Régészeti Park igazgatója.

A fenntarthatóság jegyében a Regio V-be, a város északi részébe telepítettek egy birkanyájat, ahol az ősi házak közötti területet ezen juhokkal tisztítják. Ez a terület továbbra is elzárt rész a turisták előtt,  a régészeti park az elmúlt években új ásatásokat indított a helyszínen. A 2018 óta feltárt régióban freskók, csemegebolt és a vulkánkitörésben meghalt emberek csontmaradványai találhatók - számolt be a Sokszínű Vidék. 

Zuchtriegel szerint a juhok ily módon való legeltetése nem csupán a pénzgazdálkodás miatt előnyös, hanem a táj megőrzését is szolgálja.

Ezzel a megoldással is segítjük, hogy teljes képet kapjunk arról, milyen volt ez a város. Erdők, szőlőültetvények, birkák…, ez a fajta vidéki környezet, ami annak idején is jellemezhette Pompejit.

Fotó: jelent az Inside Edition YouTube videójából