2023.06.05., hétfő - Fatime
Salgótarján: 14o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Minden idők legrosszabb áprilisi tréfája? Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának élén

frisshirek.hu, 2023. április 01. - 15:51
Minden idők legrosszabb áprilisi tréfája? Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának élén

Bár Ukrajna többször is kérte a tagokat, hogy akadályozzák meg, mégis Oroszország vette át az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöki tisztségét.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A tanácsnak 15 tagja van, ezek rotációs rendszerben váltják egymást az elnöki székben,  –  írta meg a BBC-re hivatkozva a 444. Oroszország utoljára 2022 februárjában töltötte be ezt a tisztséget, tehát éppen az Ukrajna elleni invázió megindítása idején.

Az elnök szabja meg a Tanács napirendjét, és befolyásolhatja a tárgyalás menetét is. Vaszilij Nyebenzja, Oroszország jelenlegi ENSZ-nagykövete például a fegyverzetellenőrzésről, illetve az új, „kétpólusú világrendről” szeretne vitákat indítani. Dmitro Kuleba, ukrán külügyminiszter élesen bírálta, hogy Moszkva elnökölheti a Tanácsot- A döntés, amelyet minden idők legrosszabb áprilisi tréfájának nevezett, szerinte azt mutatja, hogy „valami nincs rendben a nemzetközi biztonsági szerkezet működésével”.

A helyzetet bonyolítja, hogy az orosz elnökséggel egy olyan ország veszi majd át a testület vezetését, amelynek államfője – Vlagyimir Putyin – ellen nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság. Hozzá kell azonban tenni, hogy a bíróság nem az ENSZ intézménye.