2024.04.14., vasárnap - Tibor
Salgótarján: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Minden idők legrosszabb áprilisi tréfája? Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának élén

frisshirek.hu | 2023. április 01. - 15:51
Minden idők legrosszabb áprilisi tréfája? Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának élén

Bár Ukrajna többször is kérte a tagokat, hogy akadályozzák meg, mégis Oroszország vette át az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöki tisztségét.

A tanácsnak 15 tagja van, ezek rotációs rendszerben váltják egymást az elnöki székben,  –  írta meg a BBC-re hivatkozva a 444. Oroszország utoljára 2022 februárjában töltötte be ezt a tisztséget, tehát éppen az Ukrajna elleni invázió megindítása idején.

Az elnök szabja meg a Tanács napirendjét, és befolyásolhatja a tárgyalás menetét is. Vaszilij Nyebenzja, Oroszország jelenlegi ENSZ-nagykövete például a fegyverzetellenőrzésről, illetve az új, „kétpólusú világrendről” szeretne vitákat indítani. Dmitro Kuleba, ukrán külügyminiszter élesen bírálta, hogy Moszkva elnökölheti a Tanácsot- A döntés, amelyet minden idők legrosszabb áprilisi tréfájának nevezett, szerinte azt mutatja, hogy „valami nincs rendben a nemzetközi biztonsági szerkezet működésével”.

A helyzetet bonyolítja, hogy az orosz elnökséggel egy olyan ország veszi majd át a testület vezetését, amelynek államfője – Vlagyimir Putyin – ellen nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság. Hozzá kell azonban tenni, hogy a bíróság nem az ENSZ intézménye.