2024.02.25., vasárnap - Géza
Salgótarján: 5o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Nincs kegyelem: Mészárosi Lőrinc-közeli lett a Valton-Sec

frisshirek.hu | 2023. április 01. - 14:00
Nincs kegyelem: Mészárosi Lőrinc-közeli lett a Valton-Sec

Egy Mészáros Lőrinc ügyvédi csapata által kezelt magántőkealaphoz került a Fidesz és az állam gigarendezvényeit biztosító Valton-Sec Zrt. meghatározó többsége - tudta meg a Válasz Online.

A Válasz Online hozzátette, ezzel a Mészáros-kör benyelte a kormány és a Fidesz rendezvényeit biztosító, szinte kizárólag hatalmi megrendelésekből élő céget.

A Valton-Sec Zrt.-t 2023 elejéig 89 százalékban Varga Lajos birtokolta, a maradék 11 százalék pedig a bulváriparból ismert Sarka Kata férjéé, Bessenyei Istváné. 

A lap oknyomozása szerint a többségi tulajdonrészt megszerző Prime Multi Magántőkealapot idén januárban alapították, és a Mészáros Lőrinc jogászcsapata által működtetett Primefund Befektetési Alapkezelő menedzseli. A Prime Multi Magántőkealap és Varga Lajos megalapította a Prime Multi Zrt.-t, amibe Varga beletett 6,7 milliárd forintnyi cégrészesedést, vagyis a Valton 89 százalékát és s a szintén általa birtokolt Stu-sza Kft. 100 százalékát.

A zrt. alapszabálya rögzíti, hogy a cég papírjai közül 49 darab részvény a Mészáros-közeli Prime Multi Magántőkealapé, 3 darab Varga Lajosé. Vagyis a zrt.-hez vagyont biztosító Varga Lajos kis híján kiszorult a Valton-Sec és a Stu-sza tulajdonosi köréből. Azért nem teljesen, mert Varga Lajosnak továbbra is döntő szava van a vezető tisztségviselők megválasztásában, a vállalati stratégia meghatározásában. Az osztalékelsőbbségi pedig azt, hogy a 2022-es és 2023-as évek adózott eredményéből egymilliárd forint még garantáltan az övé lesz, ám ami ezen fölül adódik, azt a magántőkealap viszi – tulajdonosi befolyásának arányában, tehát majdnem mind.

A jövő évtől pedig megszűnik Varga milliárdos „lelépési” pénze, a Valton és a Stu-sza eredményei javarészt a Mészáros-kört gazdagítják

 – emelte ki a Válasz Online.

Fotó: Dehler Security weboldala