2023.06.05., hétfő - Fatime
Salgótarján: 14o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Nincs kegyelem: Mészárosi Lőrinc-közeli lett a Valton-Sec

frisshirek.hu, 2023. április 01. - 14:00
Nincs kegyelem: Mészárosi Lőrinc-közeli lett a Valton-Sec

Egy Mészáros Lőrinc ügyvédi csapata által kezelt magántőkealaphoz került a Fidesz és az állam gigarendezvényeit biztosító Valton-Sec Zrt. meghatározó többsége - tudta meg a Válasz Online.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Válasz Online hozzátette, ezzel a Mészáros-kör benyelte a kormány és a Fidesz rendezvényeit biztosító, szinte kizárólag hatalmi megrendelésekből élő céget.

A Valton-Sec Zrt.-t 2023 elejéig 89 százalékban Varga Lajos birtokolta, a maradék 11 százalék pedig a bulváriparból ismert Sarka Kata férjéé, Bessenyei Istváné. 

A lap oknyomozása szerint a többségi tulajdonrészt megszerző Prime Multi Magántőkealapot idén januárban alapították, és a Mészáros Lőrinc jogászcsapata által működtetett Primefund Befektetési Alapkezelő menedzseli. A Prime Multi Magántőkealap és Varga Lajos megalapította a Prime Multi Zrt.-t, amibe Varga beletett 6,7 milliárd forintnyi cégrészesedést, vagyis a Valton 89 százalékát és s a szintén általa birtokolt Stu-sza Kft. 100 százalékát.

A zrt. alapszabálya rögzíti, hogy a cég papírjai közül 49 darab részvény a Mészáros-közeli Prime Multi Magántőkealapé, 3 darab Varga Lajosé. Vagyis a zrt.-hez vagyont biztosító Varga Lajos kis híján kiszorult a Valton-Sec és a Stu-sza tulajdonosi köréből. Azért nem teljesen, mert Varga Lajosnak továbbra is döntő szava van a vezető tisztségviselők megválasztásában, a vállalati stratégia meghatározásában. Az osztalékelsőbbségi pedig azt, hogy a 2022-es és 2023-as évek adózott eredményéből egymilliárd forint még garantáltan az övé lesz, ám ami ezen fölül adódik, azt a magántőkealap viszi – tulajdonosi befolyásának arányában, tehát majdnem mind.

A jövő évtől pedig megszűnik Varga milliárdos „lelépési” pénze, a Valton és a Stu-sza eredményei javarészt a Mészáros-kört gazdagítják

 – emelte ki a Válasz Online.

Fotó: Dehler Security weboldala