2023.10.03., kedd - Helga
Salgótarján: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Donáth Anna lesz a Momentum EP-listájának vezetője

frisshirek.hu | 2023. április 02. - 17:00
Donáth Anna lesz a Momentum EP-listájának vezetője

Donáth Annát, a Momentum európai parlamenti (EP-) képviselőjét jelöli a párt listavezetőjének a 2024-es EP-választáson.

A Momentum vasárnapi küldöttgyűlésének döntéséről beszámoló, az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írták, Donáth Annát a listán Cseh Katalin EP-képviselő követi.

Közölték: a jövő évi EP-választáson az országgyűlési választás óta először mondhatnak majd véleményt a választók a magyar kormány politikájáról, így "az elszabaduló inflációról, az egyre kilátástalanabb magyar oktatási helyzetről" és arról, hogy "Magyarország saját kormányának hibájából nem jut hozzá az uniós pénzekhez".

A választás tétjének nevezték azt is, hogy az ellenzék milyen formában, mely párt vagy pártok vezetésével "fordul rá" a 2026-os országgyűlési választásra.

„Donáth Anna és Cseh Katalin 2019 óta hónapról hónapra bizonyítják, hogy rászolgáltak a választók bizalmára. Anna első európai parlamenti ciklusa alatt 800 millió eurónyi plusz támogatást harcolt ki a civileknek. Ez fontos eredmény, mert a hazai civil szervezetek ma erejükön felül teljesítenek, miután az állam kivonult számos közfeladat ellátásából. Ezek a szervezetek egyre több egészségügyi, szociális és oktatási feladatot látnak el, emiatt a munkájuk életbevágóan fontos szerepet tölt be a magyar társadalomban. Ugyancsak Annának köszönhető, hogy a kezdeményezésére felállt az európai szintű Pegasus-vizsgálóbizottság.

De az a jogállamiság mechanizmus sem jött volna létre Cseh Katalin és Donáth Anna nélkül" - áll Gelencsér Ferenc Facebook-posztjában.

Hangsúlyozta, hogy Cseh Katalin nélkül nem sikerült volna az, hogy "megvédhetjük a magyaroknak járó EU-s pénzeket a korrupciótól és kikényszeríthejtük, hogy a kormány végre arra költse az uniós támogatásokat, amire szükség van: kórházakra, iskolákra és munkahelyekre. Sőt, az ő javaslatára mondja ki az Európai Parlament, hogy uniós célnak kell lennie, hogy a városok közvetlenül is juthassanak uniós forrásokhoz. Helyben ugyanis sokkal inkább tisztában vannak az emberek valódi igényeivel. Egyértelmű, hogy az EU-s forrásoknak ez az egyik legjobb felhasználási módja” – emlékeztet Gelencsér Ferenc posztjában.

Fotó: Donáth Anna Facebook-oldala