2023.12.11., hétfő - Árpád
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Sokkal többet fizetünk az orosz gázért, mint a máshonnan érkezőért

frisshirek.hu | 2023. április 02. - 20:00
Sokkal többet fizetünk az orosz gázért, mint a máshonnan érkezőért

A magyar importon belül is láthatóan drágább az orosz eredetű földgáz a más forrásból származónál. Az eltéréseket részben az eltolt árazás magyarázza, de ha ezt a hatást kiszűrjük, úgy is kifejezetten sokba kerül az orosz gáz, amelynek elsődleges vevői a különböző állami szereplők.

A G7 írta meg, hogy tavaly év végén akadt olyan hónap, amikor az orosz importgáz átlagára több mint duplája volt a más országokból behozott gáz átlagárának.

Októberben és novemberben köbméterenként átlagosan több mint ezer forintért érkezett az orosz gáz Magyarországra, míg más import esetében ez 500 forint körül volt. 

A legnagyobb vevő az MVM, amely évi 4,5 milliárd köbméter gázt vásárol a Gazpromtól. Az ár eltérésének részben a tőzsdei ár csak az oka, ami csak két hónap múlva érzékelhető az árban. Bár most a más forrásból származó gáz sokkal olcsóbb, mint az orosz, de vannak olyan időszakok is, amikor ez megfordul. A lap hozzáteszi, az is látszik mindebből, hogy a tőzsdei árak felfutása idején, 2021 nyaráról egészen a háború 2022. februári kirobbanásáig az orosz behozatal ára volt kedvezőbb.

Igen ám, de hosszabb időtávon is az látszik, hogy más irányból olcsóbban jön a gáz.Ha a teljes 2022-es évet nézzük, akkor 16 százalékkal volt drágább az orosz gáz, mint a más forrásból származó, az új hosszútávú szerződés 2021. októberi megkötése óta pedig még nagyobb, 20 százalékos az eltérés.

A lap emlékeztet arra is, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter az új gázszerződés megkötése kapcsán 2021-ben Szentpéterváron arról beszélt, hogy az új megállapodás szerint jóval kedvezőbb áron vesszük majd a földgázt, mint a korábbi szerződés alapján. A megegyezés 10+5 évre szól, és tíz év után lesz majd lehetőség a földgáz mennyiségének változtatására. Az új szerződés értelmében évente 4,5 milliárd köbméter földgáz fog érkezni Oroszországból: három és fél milliárd dél felől, Szerbián keresztül, az új szerb-magyar interkonnektor segítségével, a maradék 1 milliárd köbméter pedig Ausztria felől.

A G7 megjegyezte azt is, hogy úgy tűnik, az oroszok döntenek arról, mikor mennyi gáz érkezik, és természetesen a Gazpromnak kedvezőbb döntést hozzák meg. 

Fotó: Nord-Stream weboldala