2023.10.03., kedd - Helga
Salgótarján: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

A polgármester szerint nem lesz akkugyár Kisteleken

frisshirek.hu | 2023. április 17. - 14:30
A polgármester szerint nem lesz akkugyár Kisteleken

Akkugyár nem lesz, de tortillagyár, és laskagombaüzem igen – ígéri a polgármester. A kistelekiek nem bíznak az ígérgetésekben, sokan visszaszereznék az akkugyárnak szánt területet.

Néhány hete pattant ki, hogy akkugyár épülhet Kisteleken, de szinte azonnal lehűtötte a kedélyeket a polgármester, hogy technikai feltételek hiánya miatt meghiúsult a beruházás.


A polgárnester elővette a befektető levelét, hogy bizonyítsa, szó nincs akkugyárról, igaz, a terület már a cégé. Bár határozottan kijelentette a polgármester , hogy nem lesz akkumulátorgyár a településen, a kistelekiek garanciát akarnak a jövőre nézve, hogy később sem lesz.

Biztosat viszont aligha ígérhetett, nem is ígért Nagy Sándor, mivel az ingatlanra már megkötötték az előszerződést, a terület nagyobb részét pedig a szomszédos balástyai magángazdák adták el az ingatlanfejlesztőnek.


A helyiek azt kérték a polgármestertől, hogy legalább az önkormányzati területre kötött előszerződést bontsa fel.


Nem ok nélküli a bizalmatlanság: Kisteleken feneklett meg az egymilliárdos szellemkastély évekkel ezelőtt, és itt ígért egy vállalkozás logisztikai központot szintén egymilliárdból, ennek az alapkövét tették le még 2014-ben valahol odébb, Kiskunfélegyháza környékén -számol be a hvg.hu.


Mindkettőből büntetőügy lett. De százmilliókat ölt az önkormányzat a saját ipari parkjába is, ahol sokáig üresen álltak a csarnokok. Az akkumulátorgyárban végképp nem bíznak, csak a sajtóból ismerhették meg a terveket.

Nagy Sándor polgármester szerint kezd a helyzet javulni, ha az akkugyár nem is jön össze egyhamar, japán levesporkészítő, és laskagombaüzem építésére is bejelentkeztek, és tortillagyár is lesz. Ez utóbbi a polgármester szerint már előrehaladott állapotban van, a területet megvásárolták, és az engedélyeztetése is rendben van a 8 milliárd forintos üzemnek.

A tortillaüzemre 4 milliárd forintot nyert uniós pályázaton még tavaly egy cég, akkor szerb vállalkozók voltak a tulajdonosai még papíron, de később az adatbázisból kiderült, hogy már a támogatási döntés napjára, a tényleg chipsgyártással foglalkozó újvidéki vállalkozó kiszállt az El Jefe Kft-ből.


A pályázatot 2021-ben, az akkor még a Kft-ben ügyvezető, de pályázatírással is foglalkozó vállalkozó adta be, aki több cégben is közösködött Orbán Viktor topolyai stadionépítő barátjának családjával, de pont a cél előtt egy hódmezővásárhelyi, később izsáki lakcímű vállalkozóhoz került a mára már 9 milliárd forint körüli beruházás lebonyolítása.


Az új tulajdonos, egy másik cégével vágóhidat is épít Mórahalmon, erre 2 milliárd forintot nyert ugyanebben a Vidékfejlesztési Programban.

Az ötven százalékos támogatás mellé, a két beruházáshoz összesen minimum 6 milliárd forintot kell beletenni önerőként.
Ráadásul, a vállalkozó, aki most egyszerre viszi a kisteleki tortillagyárat és a mórahalmi vágóhidat, úgy tudják, hogy korábban nem foglalkozott élelmiszergyártással, hanem főként építési vállalkozóként dolgozott, éveken át a tengerentúlon.

Fotó: wikipedia