2023.12.11., hétfő - Árpád
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Látványos programokkal készül a Fővárosi Állatkert a Föld napjára

frisshirek.hu | 2023. április 20. - 17:02
Látványos programokkal készül a Fővárosi Állatkert a Föld napjára

Péntektől vasárnapig változatos programokkal várja az érdeklődőket a Fővárosi Állat- és Növénykert a Föld napja alkalmából megrendezett Föld Fesztiválon. A városligeti intézmény és partnerei 16 állomáshelyen sokszínű látnivalókkal, élményekkel készülnek a fesztiválra és a főszezon szokásos állatbemutatóit, látványetetéseit, élményprogramjait is megtartják.

Mint az állatkert csütörtöki közleményében - amelyet az MTI szemlézett - felidézik,

több évtizedes hagyomány, hogy a Föld napja alkalmából többnapos rendezvényt tartanak a környezetvédelem, a természetvédelem és az élővilág megismertetése jegyében.

A pénteki napon elsősorban az óvodák és iskolák tanulmányi csoportjait, hétvégén pedig a családokat várják változatos programokkal.

Az állatkert különböző pontjain összesen 16 állomással készülnek:
  • az egyik helyszínen kézműveskedni lehet az állatkerti Zöldműhely csapatával,
  • egy másik állomáson pedig a kertben folyó vadállatmentő munkát lehet megismerni;
  • ezen kívül lesz játékos zoopedagógiai ismeretterjesztő állomás,
  • kertészeti program,
  • TapiZoo kézbe vehető állati "alkatrészekkel"
  • és rovarász bemutató is.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a madárbarát kertekkel és a mindennapi madárvédelemmel foglalkozó állomással készül, valamint egy másik helyszínen a hazai hüllőket és kétéltűeket ismertetik meg a látogatókkal.

A Talajtani Intézet és a Magyar Talajtani Társaság interaktív állomással gazdagítja a programot, az Agrárminisztérium Természetmegőrzési Főosztálya Vadonleső Programjának részeként pedig az év emlősét mutatják be. A Herman Ottó Intézet állomásánál közös komposztálásra invitálják a közönséget, sőt az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság is képviselteti magát egy interaktív állomással - írják.

A fesztiválon lesz Ökocsiga játszóház, valamint fenntarthatósági játszóház is, ez utóbbi a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület jóvoltából. A Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület állomásán pedig a fenntartható jövőről tájékozódhatnak a környezetvédelem iránt érdeklődők.

A Föld Fesztivál programjai mellett a közelmúltban elkezdődött főszezoni Légy ott! elnevezésű élményprogramokat is megtartják látványetetéssel, állatbemutatóval és képzésekkel.

Tréninget tartanak például az oroszlánfókáknál és az elefántoknál is,

a Cápasuliban pedig délben merüléses cápaetetést is tartanak, melynek során a gondozók könnyűbúvár felszerelésben merülnek le a cápák közé.

A Föld Fesztivál három napján a Légy ott! élményprogramok sora egy extra eseménnyel is kiegészül: 15 óra 30 perctől ugyanis a vízilovaknál is lesz egy ismeretterjesztő program abból az alkalomból, hogy az állatkert Tücsök nevű vízilova a közeli napokban ünnepli 50. születésnapját. Tücsök egyébként a budapesti állatkertben is született, így immár fél évszázada a fővárosiak egyik kedvence - áll a közleményben.

A kiemelt kép forrása: a Fővárosi Állat- és Növénykert Facebook-oldala