2023.12.10., vasárnap - Judit
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

I bike Budapest, barlangászás, csillagvizsgálás- programok a Föld napján

Sztipán Orsolya | 2023. április 22. - 10:00
I bike Budapest, barlangászás, csillagvizsgálás- programok a Föld napján

Régóta tudunk róla, hogy a Föld nehéz helyzetben van, mert nem kap elég védelmet és gondozást a rajta élőktől. Élvezzük az általa kapott javakat, de nem figyelünk eléggé tudatosan a megóvására. Egyetlen nap, természetesen, nem elég a problémák megoldására, de a figyelemfelhívás minden évben megtörténik április 22-én, a Föld napján.

A víz-, valamint a fák napja és a Föld órája után elérkezett a környezetvédelem szempontjából is kiemelt jelentőségű Föld napjának dátuma.  Április 22-én környezetünk és a Föld védelmében tartanak programokat és figyelemfelhívó eseményeket a világ 175 országában. Hazánkban 1990-ben honosodott meg ez a dátum, mint a bolygónk és a környezetünk tudatos védelmére irányuló nap. 

Földünk számos mérgezésnek, viszontagságnak van kitéve, védelme érdekében egyre több konferencián és fórumon emelik fel a szavukat a klímaszakértők, éghajlatkutató tudósok. Nem elég beszélni róla, tenni is kell annak érdekében, hogy megóvjuk a bolygót. A frisshirek.hu itt is írt erről a témáról. Ha megállítani teljesen nem is tudjuk a klímaváltozást, de meg kell próbálnunk lassítani a folyamatot, megelőzni a megelőzhetőt.

A Föld napja alkalmából országszerte számos programra van lehetőség. Ha nem csupán a szobában ülve szeretnénk hozzájárulni az építő jellegű gondolatokhoz, hanem tevőlegesen is szívesen csatlakoznánk másokhoz, azt is megtehetjük, bőven van választék. Íme:

Bringázz a Földért!

Az egyik legkiemelkedőbb  esemény a Föld napján az I Bike Budapest felvonulás. lesz. Elő a bringákkal, és induljon a tekerés az örömért, az egészségért, a Föld védelméért!

Április 22-én 16 órakor a a fővárosban a Hősök teréről indul a kerékpáros demonstráció, és 18 órakor lesz a már ikonikus közös bringaemelés.

A frisshirek.hu korábbi cikkében további információkat találnak!

Az eseményen részt vesz a Budapest Bike Maffia civil szervezet is, és a célállomáson, a Margitszigeten, a Nagyréten a Grillperte íztározójából kikerült füstöltkolbászos és padlizsánkrémes szemdvicsekkel várják a kerekezőket. A bevételt egy az egyben a rászorulóknak szánják.


Az útvonal így alakul:

Hősök tere – Andrássy út – József Attila utca – Lánchíd – Alagút – Alagút utca – Attila út – Döbrentei tér - Raoul Wallenberg rakpart – Valdemar és Nina Langlet rakpart – Petőfi híd – Közraktár u. – Salkaházi Sára rakpart – Jane Haining rakpart – Id. Antall J. rakpart – Margit híd – Schulek Frigyes sétány – Alsó-nagyrét, Margitsziget
Térkép itt.
 
Bringaemelés: kb. 18:00, Margitszigeti Alsó-nagyrét, a menet végének érkezésével.

Az esemény facebook oldalán is találhatók információk.

A Pál-völgyi-barlang Föld-napi rendezvényei

A barlang kőfejtője ad helyszínt az elsősorban családok számára szervezett programoknak. 50 százalékos kedvezményt kapnak a „Föld Napja Menetlevelet” bemutató résztvevők, akik vezetett barlangi túrákra jelentkeznek, és a Föld napján, tehát április 22-én veszik igénybe a lehetőséget. A II. kerületi önkormányzat és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett eseményen a család minden tagja megtalálhatja a neki való programot a környezetünk védelme jegyében: lesz barlang-labirintus, bemutató a barlangi mentésről, bábelőadás, falmászás és állatbemutató is – ahogyan arról az aktivmagyarorszag.hu is ír.  

Madarásztúra a Hortobágyon

Igazi kalandon vehetnek részt azok, akik a Hortobágy jellegzetes élővilágával kívánnak megismerkedni. A szakember által vezetett  tíz kilométer hosszú madarásztúrán a terület jellegzetességeivel találkozhatnak a tanösvényeken, valamint távcsöveken keresztül madárlesre is lehetőség lesz. Különösen érdekes látvány a tavaszi madárvonulás, amelynek tanúi lehetnek a túrán részt vevők. A Föld-napi madarásztúrát Hortobágy-Halastón rendezik meg.

Várnak a bükkábrányi ősfák is

Ipolytarnócra, az ősi Pompei-be invitál a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, akik a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark közösen szervezett, gazdag programkínálattal emlékezik meg a Föld napjáról. Egy 23 millió évre visszanyúló időutazást élhetnek át a látogatók. 
A geológiai tanösvényen haladva végigjárhatjuk a miocén tematikájára felépített túrát, és szintén a miocén vízi-, illetve erdei élővilágát is megismerhetjük.  Az eseményen lehetőség lesz látni a közel 8 millió éves bükkábrányi, vagy más néven bükki ősfákat is, amelyeket hatvan méter mélyen találtak egy lignitbányában 2007-ben.

Távcsöves csillagnézés az esti égbolton

A Föld napjának estéjén, azaz április 22-én, a Nap nyugovóra térése után távcsöves csillagászati bemutatóra lehet jelentkezni a Fertő-Hanság Nemzeti Park által szervezett programon. Ingyenes a részvétel az izgalmasnak ígérkező eseményre, amelynek során az égbolt csillagképeit, bolygókat és holdjaikat lehet megfigyelni.  


Természetismereti játékok, könyvvásár és alkotói piac

Pécs környékén április 23-án, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szervez nagyon színes programkavalkádot a Föld napja alkalmából összefogva intézményekkel és civil szervezetekkel, vállalkozókkal, szolgáltatókkal.  Kreatív foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők Tettyén, ahol kincskeresésre és ügyességi játékokon való részvételre is lehetőség lesz. 


Minden program ingyenes!

Fotó: a nemzeti parkok és a WWF Hungary Facebook-oldalai, wikipedia, pixabay