2023.10.03., kedd - Helga
Salgótarján: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Válaszoltak Pintér Sándorék a tüntető és sztrájkoló tanároknak

frisshirek.hu | 2023. április 24. - 17:30
Válaszoltak Pintér Sándorék a tüntető és sztrájkoló tanároknak

A köznevelést és a pedagógusok új életpályáját támogató törvénytervezetek a köznevelés színvonalának javítását szolgálják, a pedagógusok pedig további béremelésére és egyszerűsített előmenetelre számíthatnak - közölte a Belügyminisztérium (BM) hétfőn az MTI-vel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének nyilatkozatára és hétfői akcióira reagálva.

Előzetes rendőrségi bejelentés nélkül kezdtek ülősztrájkba az ellenzéki pártok politikusai és civilek a Belügyminisztérium épülete előtt, amellyel a mára meghirdetett országszerte tartott pedagógussztrájkhoz csatlakozva a státusztörvény bevezetése ellen tiltakoztak. Reggel 7 órakor a Szent István Bazilika előtt gyülekezve vonultak át a minisztérium épületéhez a Jobbik, a Momentum, a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd-Zöldek politikusai. A tiltakozás békés volt, a bejelentés elmaradása miatt azonban a rendőrség háromnegyed óra elteltével minden résztvevőt igazoltatott, írta meg lapunk, a frisshirek.hu.

DÉLUTÁNRA A SZAKSZERVEZETEK TÜNTETÉST HIRDETTEK, AMELLYEL SZINTÉN A BELÜGYMINISZTÉRIUM ÉPÜLETE ELÉ VONULNAK MAJD.

A tárca a közleményében azt írta, a törvénytervezetekről másfél hónapja tart a szakmai egyeztetés, rendszeresek a tárgyalások az érdekképviseletekkel, a szakmai szervezetekkel, a Nemzeti Pedagógus Karral és az Országos Köznevelési Tanáccsal. A minisztérium a szakmai egyeztetések lezárását követően terjeszti a törvényjavaslatokat a kormány elé.

A törvénytervezetek a pedagógusok új életpályáját, a köznevelés színvonalának javítását szolgálják. Az oktatásban a gyermekek az elsők, a pedagógusok további béremelésére, egyszerűsített előmenetelre számíthatnak. Aki jobban tanít, többet foglalkozik a gyerekekkel, jobban kereshet

- emelték ki.

Úgy fogalmaztak,

"sajnálatos, hogy a pedagógusok alig egy százalékát képviselő Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete továbbra is a baloldal politikai szervezeteként viselkedik, sztrájkokat és tüntetéseket szervez ahelyett, hogy szakmai partner lenne abban, hogy közösen jobbá tegyük a gyermekek oktatását, a szülők elégedettségét és a pedagógusok helyzetét".

A pedagógusok közszolgálatot látnak el, hiszen a gyermekek oktatása, nevelése a feladatuk, a köznevelési foglalkoztatott jogviszony bevezetése ezt teszi egyértelművé. Az új felmondási szabályok is ennek megfelelően azt szolgálják, hogy a gyermekek és a szülők számára kiszámíthatóvá váljon a tanév, és a tanárok ne tanév közben váltsanak munkát, hanem vigyék végig az osztályaik tanítását a tanév végéig - közölte a BM.

A közleményben emlékeztettek, a Belügyminisztérium célja, hogy a pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsülését emelje, a kormány ezért januárjától 10 százalékod pedagógusbéremelést tudott megelőlegezni.

Amikor Magyarország megkapja a neki jogosan járó uniós forrásokat, a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű pedagógus béremelés következhet: az idei béremelés mértéke januárig visszamenőleg legalább 21 százalékos lesz, ezt követően - 2021-hez képest - 2024-ben 25 százalék, 2025-ben pedig 29-30 százalék lehet a béremelés mértéke - írták, hozzátéve, hogy a kormány vállalása, hogy 2025-re a pedagógusok átlagfizetése eléri a diplomás átlagbér 80 százalékát.

Megjegyezték azt is, hogy "a dollárbaloldal hathatós közreműködésének köszönhetően Brüsszel továbbra is húzza az időt a Magyarországnak járó uniós források kifizetésére. Az idei pedagógusbéremeléshez Brüsszel 166 milliárddal tartozik".

Fotó: Párbeszéd