2023.10.03., kedd - Helga
Salgótarján: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Kaposváron is tüntettek a pedagógusok

Hajmási Judit | 2023. április 25. - 15:11
Kaposváron is tüntettek a pedagógusok

Hétfőn este 18 órakor kezdődött a tanárok tüntetése Kaposváron a Kossuth téren. Az „utolsó szó jogán” címmel tartott megmozduláson az ún. bosszútörvény ellen emelték fel hangjukat a pedagógusok.

Ősszel szivárogtak ki először a pedagógusok ellehetetlenítését célzó úgynevezett „bosszútörvény” első részletei. Igaz akkor még kormányzati oldalról cáfolták annak lehetőségét, hogy ilyen drasztikusan megváltoztatják a pedagógusok státuszát a közszférán belül.

Az új törvény sok pontban szigorítja a pedagógusok helyzetét, szakmailag is sok kivetnivalót tartalmaz, de az igazi csont benne az az, hogy a tanárok munkaidőn kívül sem beszélhetnek negatívan az oktatás helyzetéről, valamint 2 hónapról 6 hónapra emeli a felmondási időt. Vagyis, ha egy tanár év közben fel akar mondani, azt a tanévet már akkor is végig kell tanítania.

Tegnap este a Kossuth téren ehhez képest mindössze 250-300 fő vett részt a megmozduláson. A felszólalók arról beszéltek, hogy mindenkinek fel kellene ébrednie, mert a törvény életbelépésével csend lesz, de ez az ijesztő, rossz csend lesz.

Nemcsak a pedagógusok fizetéséről van szó, hanem a következő generációról. Senki nem akarhat olyan iskolát a gyerekeinek, ahol az iskola jellemzésére a gyerek egy szóval válaszol, hogy pokol.

A szervező Vallató Zsófia Anna azzal zárta a rendezvényt, hogy kitartásra bíztatta kollégáit, valamint felszólította őket, hogy lépjenek be a szakszervezetekbe, és álljanak ki jogaikért, közösen.

Végül a már jelképessé vált Legyen szabad a Grund című dalt is elénekelték, igaz a templom harangja gyorsan elnyomta hangjukat, mintegy rossz ómenként, de a pedagógusok nem adták fel. Énekeltek tovább…

Fotó: Árok Kornél