2023.10.03., kedd - Helga
Salgótarján: 14o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Brüsszelhez fordult Donáth Anna a könnygázos oszlatás miatt

frisshirek.hu | 2023. április 27. - 17:30
Brüsszelhez fordult Donáth Anna a könnygázos oszlatás miatt

Levélben fordult Urusla von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez Donáth Anna azután, hogy a Karmelita kolostornál legutóbb lezajlott kordonbontás idején a rendőrök könnygázt is bevetettek. 

A Momentum képviselőihez csatlakozó tüntetőket – köztük diákokat is – a rendőrök könnygázzal próbálták oszlatni – írta, hozzátéve, hogy a levéllel világossá akarja tenni, „a kormány hazudozásai ellenére továbbra is súlyosan sérül a jogállamiság és a demokrácia Magyarországon”. Könnygázzal lefújni ugyanis a „pedagógus rabszolgatörvény” ellen tüntetőket nem fér bele az Európai Unió elvárásaiba szerinte, ahogy alapértékeibe sem.

Véleménye szerint mindez azért fontos, hogy pontos képet kapjon a magyar valóságról az Európai Bizottság, hogy a kormány ne tudja őket átverni mézesmázos diplomáciával az EU-s pénzekért kuncsorogva. Kérte az elnöktől, hogy az események fényében az Európai Bizottság vegye végre napirendre azt a régóta megfogalmazott javaslatukat, hogy az EU-s pénzeket a kormány kikerülésével adják oda közvetlenül a magyar embereknek. Azt szorgalmazzák, hogy a magyar civilek, önkormányzatok és vállalkozások a kormány kikerülésével közvetlenül az Európai Unióhoz pályázhassanak támogatásért. Ezáltal késlekedés nélkül feloldhatnák a befagyasztott EU-s pénzeket, és odaadhatnák azoknak, akiknek valóban szüksége van rájuk, anélkül, hogy a kormány ellophatná, és a demokrácia további leépítésére használhatná ezeket a pénzeket – érvelt.