2023.10.03., kedd - Helga
Salgótarján: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Himesháza megújuló energiát használ az intézményeiben

Sztipán Orsolya | 2023. április 28. - 08:22
Himesháza megújuló energiát használ az intézményeiben

A Baranya vármegyében, csupán ezer lakossal bíró község Pécsvárad közelében található. Ez a kis lélekszámú falu úgy döntött, ő is mindent megtesz, amit megtehet annak érdekében, hogy a káros üvegházhatású gázkibocsátást csökkentse: megújuló energiahordozókkal látta el a fenntartásában lévő intézményeit, csökkentve ezzel együtt a fűtési költségeket is.

Befejeződött a himesházi önkományzati épületek energetikai felújítása, miután több sikeres próbaüzem után is eredményes volt a működés. A „Geotermikus energia felhasználása Himesházán” elnevezésű pályázati projekt 377,24 millió forint vissza nem térítendő összegű támogatással jöhetett létre. Az összeghez a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program keretéből jutott a község.

A környezetvédelem szempontjából is nagy előrelépést abban tükröződik, hogy a földgáz alapú, fosszilis energiahordozót megújuló energiára cserélték, ezzel a fenntartási költségek is jelentősen csökkennek majd.

A felújításban részesült intézmények Himesháza Önkormányzatának fenntartásában vannak, ezek a következők: Polgármesteri Hivatal, Tájház, Idősek, Otthona, óvoda, iskola épületei. Komoly energetikai felújítások és beruházások születtek az intézményekben:

az eddigi fosszilis energiával működő hőtermelő eszközöket leváltották hőszivattyúkkal, illetve napelemes kiegészítésű energiaforrásra (csupán az iskola a kivétel a napelemes rásegítésben).

Az újonnan felszerelt berendezések kizárólag a fűtés fedezésére hivatottak, meleg vizet nem biztosítanak velük.

Nemcsak azért jött létre ez a beruházás, hogy a költségeket csökkentsék: hanem használatukkal

jelentős csökkenés várható a község üvegházhatású gázkibocsátása terén is.

Összesen 377,24 millió forint uniós támogatásban részesült Himesháza a TOP-3.2.2-15 „Önkormányzatok által vezérelt, a helyi adottságokhoz illeszkedő, megújuló energiaforrások kiaknázására irányuló energiaellátás megvalósítása, komplex fejlesztési programok keretében“ sikeres pályázatnak köszönhetően. A projekt Himesháza Község Önkormányzata mellett Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal konzorciuma valósította meg.

Fotó: wikipedia, pixabay