2023.10.03., kedd - Helga
Salgótarján: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Ingyen lehet utazni a tesztelés alatt a kaposvári buszokon

frisshirek.hu | 2023. május 05. - 16:15
Ingyen lehet utazni a tesztelés alatt a kaposvári buszokon

A Mercedes-Benz eCitaro buszai közlekednek tesztelési célból május 9-ig minden vonalon. A tesztelés ideje alatt bárki díjmentesen utazhat a kaposvári járatokon.

Elektromos meghajtású autóbuszt tesztelnek Kaposváron, a Mercedes-Benz eCitaro május 9-éig a somogyi vármegyeszékhely minden vonalán közlekedik és díjmentesen lehet rajta utazni – tájékoztatta a Humda Zrt. csütörtökön az MTI-t.

Az elektromos meghajtású közlekedési eszközök támogatási rendszerét és a Zöld busz programot koordináló társaság azt írta: a kétajtós, kihajtható rámpával, 13 USB-csatlakozóval, LED-kijelzőkkel és utastájékoztató monitorral felszerelt jármű harmadik generációs, "a korábbinál 50 százalékkal nagyobb energiasűrűségű" akkumulátorcsomagból nyeri az energiát.

A 85 ember egyidejű szállítására alkalmas busz mintegy kétezer kilométert tesz meg kaposvári tesztelése során, ennek köszönhetően 500 utas élheti át a helyszíni kibocsátástól mentes közösségi közlekedés élményét - jegyezték meg.

Hozzátették, a jármű menetrendje a Kaposbusz honlapján érhető el.

A Humda a közleményben utalt arra: a Zöld busz program demonstrációs mintaprojekt célja, hogy a települések és az üzemeltetők hasznos tapasztalatokat szerezzenek az elektromos meghajtású autóbuszok működtetéséről. „A tiszta és csendes járművek forgalomba állítása szemléletformálási célokat is szolgál” – fűzték hozzá.

Kaposvár 2015-ben vásárolta meg jelenlegi sűrítettgáz-üzemű helyijáratú autóbuszflottáját. A város azóta két elektromos meghajtású buszt vett.

Szita Károly polgármester korábban azt mondta, 2026-ig további 42 elektromos hajtású busz beszerzését tervezik – tudatta közleményében az MTI.

Fotó: Facebook / Mercedes Benz