2023.10.03., kedd - Helga
Salgótarján: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Perbe állították a kínai akkugyárat a katasztrófavédelmi hatóság oldalán

frisshirek.hu | 2023. május 29. - 10:30
Perbe állították a kínai akkugyárat a katasztrófavédelmi hatóság oldalán

Beperelte a katasztrófavédelmet a CATL akkumulátorgyárnak kiadott engedély miatt egy debreceni magánszemély, de a hatóság mellett a kínaiak ügyvédeivel is meg kell küzdenie a bíróságon. Horváth Nándor László eljárási hibákat talált a katasztrófavédelmi eljárás során, és emiatt támadta meg a kiadott engedélyt a Debreceni Törvényszéken. A CATL-t képviselő ügyvédi iroda az összes perköltséget ráverné Horváth Nándor Lászlóra.

A szóban forgó katasztrófavédelmi engedélyt még januárban adta ki a hatóság, azután a közmeghallgatás után, ahol a helyiek belefojtották a szót a gyár képviselőjébe. Az engedély kimondta: az akkugyár nem veszélyes a környezetre. Ezt támadta meg Horváth Nándor László, aki eljárási hibákat talált, így az egyelőre nem jogerős. Keresetében kéri, a bíróság semmisítse meg az engedélyt, és kötelezze új eljárás lefolytatására a katasztrófavédelmi hatóságot. Bár Horváth egyedül indította ez eljárást, de mivel kiderült, hogy ez az eljárás ügyvédköteles, Schiffer András ügyvéd, az LMP korábbi országgyűlési képviselője vállalta a képviseletét.

Horváth tárgyalást kért, bár a bíróság az iratok betekintése alapján is dönthetne. Persze a CATL semmiképpen nem szeretné, hogy nyilvános tárgyalás legyen az ügyben, ők maguk nem kezdeményezték ezt.

A folyamatban lévő procedúrák azonban nem szegték kedvét a kínai befektetők építési terveinek. Továbbra is zajlanak a tereprendezési és mélyalapozási(!) munkák a gyárterületen. Ezeket építési engedély nélkül is elvégezhetik, írja a hang.hu.