2023.10.03., kedd - Helga
Salgótarján: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Mi sikerülhetett Jászberényben, ami Gödön nem?

frisshirek.hu | 2023. május 31. - 06:46
Mi sikerülhetett Jászberényben, ami Gödön nem?

Jászberény az egyetlen időközi választás a 2022-es országgyűlési választás óta, ahol jelentős sikert értek el a Fidesztől független politikai erők. Mi sikerülhetett vajon a Jászság fővárosában, ami máshol nem? És vajon a Fidesz is vérszemet kapott a sikeres recepttől, hogy köztiszteletnek örvendő, névleg független személyekkel foglalná vissza a 2019-ben ellenzéki kézre kerülő városokat? Még sok a nyitott kérdés egy évvel az önkormányzati választások előtt.

Alig több mint egy év múlva ismét szavazóurnákhoz járul országunk polgársága a legkisebb falutól a fővárosig.

Az egy éves közelség alkalmából készített riportot az ATV Heti Napló stábja, amely Kammerer Zoltán, Göd frissen megválasztott polgármesterének felemás interjúja miatt híresült el. Ahogy arról a frisshirek.hu-n is beszámoltunk, a sportoló-politikus interjú közben hagyta faképnél a kérdező újságíró Balogh Juditot, mert

el akarta kerülni a színvallást az akkumulátorgyárral kapcsolatban, vagy mert nem tetszett neki, hogy színvallásra késztették volna.

Felelősséget vállalni szavakért, véleményért, felelősséget vállalni egy állásfoglalással, megtisztelve az egyenes beszéd által saját választóit? – a sportszerűség a sportban lehet, de a politikában a jelek szerint nem az erőssége Kammerernek.

Ebben az összeállításban azonban nemcsak Göd újonnan megválasztott vezetőjével, hanem Jászberény polgármesterével is interjút készítettek. Az ATV stábja arra volt kíváncsi Budai Lórántot faggatva, hogy mi működhetett Jászberényben, amely a 2022-es országgyűlési választást követő időköziken sehol sem működött.

Egy ilyen településen - egyebek szerint országosan sem feltétlenül - nem az ideológiák határozzák meg a város működését, hanem tényleg az ügyek, hiszen ebben a városban nincsen jobb- és baloldali járda, nincsen veszélyes fa, amely pártokhoz köthető

– osztotta meg a meglátását Budai a műsorban. Hozzátette azt is, hogy arra jelenleg nem lát esélyt, hogy a pártok országosan fel tudnának emelkedni saját érdekeiken, de bízik benne, hogy eljön az az idő, amikor azt nézik majd, ami közös bennünk, és nem azt, ami szétválaszt. Facebook-oldalán pedig azt emelte ki, hogy bár közel fél év után is sokan kíváncsiak a jászberényi siker receptjére, ő továbbra is azt állítja:

nincs ebben semmi titok.

Horn Gábor elemző, a Republikon Intézet vezetője a közelgő önkormányzati választásokkal kapcsolatban a kormánykritikus szavazók körében kialakult ellentmondásos hozzáállást emelte ki:

nem köti össze őket semmi közös azontúl, hogy az orbáni-hatalomgyakorlás végét kívánják, mégis azt akarják az őket képviselő sokféle ellenzéki párttól és szervezettől, hogy fogjanak össze.

Ezzel a jelenséggel kapcsolatban azonban Horn kiemelte, hogy Jászberény lehet egy példa, mert ott bár az egyik ellenzéki párt, jelesül a DK nem támogatta az összefogást, a DK szavazói mégis bizalmat szavaztak a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltjeinek. A rendkívüli jászberényi időközi választásról az alábbi frisshirek.hu-n megjelent összeállításban olvashatnak.