2023.10.03., kedd - Helga
Salgótarján: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Megújul Budapesten a teljes trollibuszflotta, de új buszok is érkeztek

frisshirek.hu | 2023. június 01. - 19:15
Megújul Budapesten a teljes trollibuszflotta, de új buszok is érkeztek

Az összes trolibusz megérkezett Budapestre abból a 48 járműből álló flottából, amelyet kedvezményes áron sikerült beszereznie a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) - közölte a szervezet az MTI-vel, ahogy arról is beszámolt, hogy újabb 25 szóló és 25 csuklós autóbusz áll forgalomba csütörtöktől.

A közlemény szerint a vadonatúj MAN Lion's autóbuszok

a 30-as, a 30A, a 31-es, a 104-es, a 104A, a 124-es, a 125-ös, a 125B, a 126-os, a 126A, a 131-es, a 204-es, a 230-as, a 231-es és a 231B autóbuszok vonalán állnak forgalomba.

A most forgalomba álló járművek annak a 150 autóbuszból álló flottának a részei, amely a BKK megrendelésére, az ArrivaBus Kft. tulajdonában és üzemeltetésében futnak. A vadonatúj autóbuszok a korábbi Mercedes Citaro járműveket váltják, és ütemezetten, hónapról-hónapra állnak forgalomba. Emlékeztettek, hogy

tavaly ősz óta 285 vadonatúj autóbusz érkezését jelentették be a BKK szolgáltatói,

ez a rendszerváltás óta a legnagyobb járműállomány-bővítés a fővárosban. A villamospark is korszerűsödik: az elkövetkező években 51 modern, alacsony padlós és légkondicionált CAF-villamos érkezik a fővárosba - áll a BKK közleményében.

A vállalat tegnap pedig azt közölte az MTI-vel, hogy az új Solaris-Skoda Trollino trolibuszokból eddig 44 állt forgalomba, a legújabb járművek pedig várhatóan júniusban, de legkésőbb ősztől szolgálják majd a fővárosi közlekedőket.

A korszerű és alacsonypadlós új járművekkel a teljes budapesti trolibuszhálózaton találkozhatnak az utasok.

A lengyel-cseh gyártó járművei akadálymentesek, légkondicionáltak, és legalább négy kilométert önjáró üzemmódban is képesek megtenni, így olyan helyen is haladhatnak, ahol nem csatlakoznak a felsővezetékre - írták.

Kitértek arra is, hogy a fővárosi trolibuszpark megújulása annak köszönhető, hogy a BKK - a Fővárosi Önkormányzat finanszírozásával - élni tudott az opciós lehívási lehetőségével, és a Solaris-Skoda járművek gyártójával 2014-ben kötött szerződése alapján megrendelte a fennmaradó 48 járművet. A járművek összesen mintegy 26,7 millió euróba kerülnek - tették hozzá.

A kiemelt kép forrása: a BKK Facebook-oldala