2023.10.03., kedd - Helga
Salgótarján: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

A magyar kormány "visszaadta" a Krímet Ukrajnának

frisshirek.hu | 2023. június 04. - 16:00
A magyar kormány "visszaadta" a Krímet Ukrajnának

Ukrajna hivatalosan is tiltakozott a magyar kormány politikai hirdetése ellen, amely az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet Oroszország részeként tüntette fel.

A budapesti ukrán nagykövetség ügyvivője hivatalos tiltakozó jegyzéket nyújtott be a magyar külügyminisztériumnak a magyar kormány friss békepárti videója miatt, amely nem Ukrajna részeként ábrázolja a 2014-ben elcsatolt és megszállt Krím-félszigetet, írta meg a frisshirek.hu is.

A budapesti ukrán nagykövetség ügyvivője emiatt hivatalos tiltakozó jegyzéket nyújtott be a magyar külügynek, megemlítve, hogy az még a magyar kormány hivatalos álláspontjának is ellentmond, hiszen az úgy szól, hogy Magyarország támogatja Ukrajna területi szuverenitását és területi integritását a nemzetközileg elismert határain belül. „Magyarországnak fel kell hagynia a provokációkkal, és eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek az ENSZ, az EU és a NATO tagjaként. Az orosz agresszív politikával való játszadozás nem járul hozzá az európai béke mielőbbi helyreállításához, amit a magyar kormány nyilvánosan szorgalmaz” – írta még az ukrán közlemény.

Az eredeti videó vasárnap lekerült a kormány Youtube-oldaláról és csendben, mindenféle elnézést kérő mondat, kormányzati közlemény nélkül egy módosított film került fel, amelyen a Krím már Ukrajna része, írja a hvg.hu.