2023.10.03., kedd - Helga
Salgótarján: 14o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Donáth Anna szerint az uniós pénzeket az oktatás reformjához kell kötni

frisshirek.hu | 2023. június 04. - 08:30
Donáth Anna szerint az uniós pénzeket az oktatás reformjához kell kötni

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője levélben kérte az Európai Bizottság elnökét, valamint az oktatásért és költségvetésért felelős biztosokat, hogy kössék az oktatás reformjához az uniós pénzeket.

Az Ursula von der Leyennek, Didier Reyndersnek és Johannes Hahnnak címzett levélben Donáth arról ír, hogy az elmúlt években a magyar oktatás helyzete súlyos válságba jutott. A pedagógusszervezetek demonstrációira viszont a kormány előbb a sztrájkjog gyengítésével reagált, majd a státusztörvénnyel még tovább szűkítette a tanárok autonómiáját.

A státusztörvény-tervezet olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek a pedagógusok fegyelmezését célozzák, például az iskolai maximális napi munkaidő 8-ról 12 órára emelése, a pedagógusok technikai eszközeiken való megfigyelése, emellett a tanárok munkaidőn kívül sem nyilatkozhatnának a közoktatásról

– fogalmaz a levélben.

Hozzáteszi, „a törvény következtében több ezer tanár hagyhatja ott a tanári pályát, ami beláthatatlan következményekkel járna a már ígyis tanárhiánnyal küszködő oktatási rendszerre.”

A képviselők a levélben arra kérik a Bizottságot, hogy a felfüggesztett uniós forrásokat csak három feltétel teljesítése esetén adja oda a magyar kormánynak:

  • vonják vissza a státusztörvényt,
  • hajtsanak végre azonnali, 50%-os pedagógus-béremelést,
  • és indítsák be a magyar oktatás reformját a tanárok és diákok érdemi bevonásával.

A három pontos követelésünk semmivel sem nehezítik meg az EU-s pénzek hazahozatalát, hiszen megvalósításuk könnyű: pusztán politikai akarat kérdése, írja Facebook-bejegyzésében Donáth.

A levelet még 16, Renew Europe-frakcióhoz tartozó EP-képviselő írta alá, köztük Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök is.