2023.12.11., hétfő - Árpád
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Mégsem vagyunk következmények nélküli ország? A Vatikán megálljt parancsolt egy magyar szerzetesközösségnek

Lukácsi Katalin | 2023. június 18. - 10:00
Mégsem vagyunk következmények nélküli ország? A Vatikán megálljt parancsolt egy magyar szerzetesközösségnek

Ami magyar ügyészségnek, a magyar egyháznak és a keresztény hívek sokaságának alig vagy egyáltalán nem szúr szemet, a jelek szerint a Vatikánnak igen, mert felfüggesztette a magyar ciszterci rend vezetését elsősorban pénzügyi aggályok amiatt. Emögött azonban az állam (kormány) és az egyház összefonódása is áll, és így az ügy túlmutathat önmagán, és üzenet értékű lehet az egész Magyar Katolikus Egyház, de valamiképp a többi felekezet számára is.

Pápai biztos és segítői gyakorolják mindazokat a jogokat, és viselik mindazokat a kötelezettségeket, amelyeket az egyetemes jog és a saját jog a zirci apátnak és tanácsának tulajdonít, mind a szerzetesközösség, mind az intézmények felé

- volt olvasható többek között ez a kissé körülményes mondat egy szűkszavú közleményben, amely a Magyar Katolikus Egyház hivatalos fórumának is minősülő Magyar Kuríron jelent meg, és amely a magyar ciszterci rend vezetésének felfüggesztéséről szól. A felfüggesztett apátot, Bérczi L. Bernátot pedig már át is helyezték Amerikába, egy olyan közösségbe, amelyet a magyar ciszterci rend alapított, így a zirci kongregációhoz tartozik.

Áthelyezés? Titkolózás? Sokaknak a rossz beidegződések szerint máris gyermekekkel kapcsolatos visszaélések juthattak eszükbe, de itt egészen másról van szó.

A hivatalos közlemény úgy fogalmaz, hogy ideiglenes pápai biztosnak Mauro-Giuseppe Lepori ciszterci generális apátot, és az ő segítésére két hazai szerzetes elöljárót, Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapátot és Horváth Olga kismarosi apátnőt azért nevezték ki, hogy

orvosolja a felmerült nehézségeket és segítse a szerzetesi életet.

Csak az utóbbiért talán soha nem nyúlt volna bele ilyen drámaian a Szentszék egy autonóm közösség életébe, amelyre, ahogy azt a Szemlélek, még csak a közlemény vétele után írt cikkében kiemelte - a magyar ciszterci közösség 900 éves fennállása alatt sose volt példa.

A Válasz Online aztán részletes tényfeltáró cikkben járt utána, mi is történhetett a háttérben, amiért a Vatikán ilyen szokatlan és rendkívüli lépéshez folyamodott.

Hazai és római forrásból egyaránt megerősítették lapunknak, hogy a Vatikán alapvetően a zirci pénzügyek visszásságaira kíváncsi

- szögezték le írásuk elején, amelyet alátámaszt az is, hogy Bérczi L. Bernát apát mellett Grónai G. Damján gazdasági vezetőt, a Ciszterci Vagyonkezelő Kft. első emberét is felfüggesztették. Amíg a hazai ciszterci rend zsugorodik, és 12 fősre apadt, addig vagyona éppen ellentétes irányban változott, szép bővelkedésnek indult. Ez a tény önmagában nem kellene, hogy korrupciónak és pénzügyi visszaéléseknek ágyazzon meg, de a Vatikánban mégis ennek az erős gyanúja merült fel.

Fontos leszögezni azonban azt is, hogy bár apró közösségről van szó, a felmerült vádak, vagy egyelőre még aggodalmak nem érintenek mindenkit. A Válasz Online írásában felhívta arra a szomorú tényre a figyelmet, miként rázta meg ez a váratlan fejlemény a magyar ciszterci közösséget és a velük együttműködő segítők, önkéntesek táborát. A magyar egyházra általános jellemző fogyatkozás és túlterheltség sújtja a maroknyi cisztercieket is, miközben a közösség birtokában sörfőzde, látogatóközpont, vendéglátó intézmény és iskolák jelentek meg. Gégény István, aki valaha maga is alkalmazásban állt a rendnél, így tekint vissza a rendszerváltást követő reményteli újraindulás után az elmúlt évek aggasztó jelenségeire:

az elmúlt években sorra érkeztek a hírek a rend háza tájáról szerzetesek kilépéséről, közösségen belüli feszültségekről, öngyilkosságról, intézményi konfliktusokról.

Ahhoz, hogy a Vatikán vizsgálódni kezdjen, ezen intézményekhez kötődő személyek és alkalmazottak panaszai kellettek. Feltehetően a legtöbb konfliktus a ciszterci rendhez kerülő iskolákkal (a budai Szent Imre, a székesfehérvári Szent István, az egri Gárdonyi Géza, valamint a pécsi Nagy Lajos és Szent Margit Gimnáziumok) lehetett. A Válasz Online összeállításában leszögezte, hogy egy rend kétféleképpen állhat a meg- vagy visszakapott iskoláihoz:

üzemeltetői-működtetői vagy fenntartói attitűddel.

Ezt általában az határozza meg, hogy mekkora szerzetes rendről beszélünk. A nagyobb közösségek, mint a bencések vagy a jezsuiták, bátran nekiveselkedhetnek egy gimnázium esetében az üzemeltető-működtetői vezetésnek, de egy olyan kis közösségnek, mint a magyar ciszterciek, a fenntartói magatartás lehetett volna - legalábbis kezdetben - javallott. Ennek ellenére a Válasz Online forrásai szerint épp ellentétesen jártak el. Bár kellő erőforrásuk, tapasztalatuk és emberük nem volt hozzá, mégis mindent irányítani és igazgatni akartak intézményeikben, amely rengeteg anomáliát és konfliktust eredményezett.

A Vatikánnak azonban talán nem is ez szúrhatott igazán szemet, hanem a felfüggesztett apát és köre egy másik jellegű tevékenysége:

összefonódása a magyar kormány szereplőivel és holdudvarával.

A kormányból a Válasz Online tényfeltárása szerint Rétvári Bence személye jelenik meg, aki jelentékeny kapcsolatot ápolt gazdasági téren is a ciszterci közösséggel. A parlamenti államtitkár korábban abban a 11. kerületben volt országgyűlési képviselő, ahol az egyik legfontosabb ciszterci intézmény is székel, a Szent Imre Gimnázium, amely valaha otthont adott a KDNP-hez és a kormányhoz kötődő eseménynek, a Szentimrevárosi Estéknek is. Továbbá a 11. kerületi KDNP és IKSZ szervezetek az egyik legnagyobbak az országban. 2014-ben azonban ezt a körzetet megkapta Simicskó István, amely komoly érdeksérelem volt Rétvári Bence számára, a kapcsolat a ciszterci renddel azonban nem szűnt meg.

A ciszterci közösséghez azonban nem közvetlenül Rétvári Bencével intézményesült a kapcsolat, hanem Drabos Erik Kassziánnak, aki a Válasz Online tényfeltárása szerint a legfontosabb ciszterci háttéremberré nőtte ki magát. Értesüléseik szerint Drabost Rétvári előterjesztésére tüntette ki Novák Katalin Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatával, és bizalmi kapcsolatot ápolnak egymással.

Drabos Erik a Familiare Társadalomszervező Központ igazgatója, amely bár egy ciszterci intézmény, központi irodája ugyanabba a Bartók Béla úti lakásba van bejegyezve, mint számos Rétvárihoz és a KDNP-hez kötődő intézmény:

  • a "kormánypárti kereszténység" szócsövét, a Vasárnap.hu-t kiadó Kovács K. Zoltán Alapítvány,
  • a Családháló Alapítvány (amelyet szintén Drabos hozott létre),
  • a Magyar Vezetőképző Alapítvány,
  • és a szintén a KDNP-hez kötődő Szabadságvédő Alapítvány.

Bár többet is bemutathatott volna, a Válasz Online részletesen ismertetett két extrém ingatlanügyet, egy siófokit és egy 11. kerületit.

Még 2012-ben döntött úgy az Országgyűlés, hogy ingyen odaadja a már említett Familiare Társadalomszervező Központnak a Balaton-parthoz közeli siófoki telket, amelyhez öt évvel később még 610 millió forintot is ajándékozott a magyar állam. Bár elvileg "szociális, kulturális, oktatási és hitéleti célokra" kapta azt meg a rend szervezete, végül apartmanház-kivitelezésre írt ki tendert, amit egy olyan cég, az LTV Interior Kft. nyert meg, amit Rétvári Bence váci egyéni választókörzetének egyik KDNP-s motorja, Lukács Balázs alapított, ma pedig a testvére vezeti.

Azóta ott el is készült a Szent Bernadett Családi Apartmanház, amely bár olykor jótékony célokat szolgál, alapvetően egy piaci formában működtetett szálloda.

A másik kritikus ingatlanügy a felsorolásban szintén említett Magyar Vezetőképző Alapítványhoz kötődik. 2021 februárjában átruházták ennek az alapítványnak az alapító jogait a Familiare Társadalomszervező Központra, amit aztán négy hónap után visszamagánosítottak. Hogy mi történt ezalatt a négy hónap alatt? A Vezetőképző kapott egy 11. kerületi ingatlant, majd hozzá 1,8 milliárd forintot a központ felújítására. Mivel azonban egyházivá vált a szervezet erre a négy hónapra, mindezt ingyenesen és illetékmentesen kaphatta meg. A kivitelezést pedig - csodák csodájára - Mészáros Lőrinc családjának Fejér-B.Á.L. Zrt. nevű érdekeltsége nyerte el.

A jelek szerint, ha mindez a magyar ügyészségnek, a magyar katolikus egyháznak és a hívő keresztény választók jelentős részének nem is szúr szemet, a Vatikánnak mégis. Nem tudni egyelőre azonban azt, hogy a Szentszék által indított vizsgálat eredményezhet-e majd világi vizsgálódásokat és nyomozást is.

A kiemelt kép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (b3), Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (j2), valamint Drabos Erik, a ciszerci rend jogi képviselője (b), Cser-Palkovics András polgármester (b2), Bérczi László Bernát ciszterci szerzetes, zirci apát (j4), Vargha Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője (j3) és Orosz Ágoston igazgató (j) a nemzeti színű szalag átvágásával ünnepélyesen átadják a Ciszterci Szent István Gimnázium új épületszárnyát Székesfehérváron 2022. október 5-én. MTI / Vasvári Tamás