2024.04.14., vasárnap - Tibor
Salgótarján: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

ARTjáró nyílik a Szolnoki Művésztelepen

frisshirek.hu | 2023. június 19. - 17:15
ARTjáró nyílik a Szolnoki Művésztelepen

Színház, képzőművészet és irodalom, komoly-és könnyűzene, klasszikus-és modern tánc, performance is lesz a Szolnoki Művésztelepen június 30-tól július 1-ig tartó ARTjáró Összművészeti fesztiválon - közölte az alkotótelep pénteken közleményben az MTI-vel, kiemelve: a rendezvény Fazekas Magdolna Munkácsy-díjas festőművész jubileumi kiállításával kezdődik június 29-én a Szolnoki Galériában.

2002 óta minden évben összegyűlik Szolnok művészetértő és -kedvelő közönsége a város leghangulatosabb ősparkjában, a 121 éves, Magyar örökség díjas Szolnoki Művésztelepen, hogy tisztelegjen az alkotótelep eseményekben és alkotómunkában gazdag története előtt

- írták a közleményben, amelyet az MTI szemlézett. Június 30-án, pénteken, Eső előtt-eső után címmel irodalmi estre várják az érdeklődőket, ahol Balogh Ádám, Csányi István, Jenei Gyula, P. Nagy István olvasnak fel a megjelenteknek. Ezt követően, a Szabó György Munkácsy-díjas szobrászművész munkásságáról 2023-ban készült két nyomtatott kiadványt  mutatják be a közönségnek a szerzők: Képiró Ágnes művészettörténész és Borsos Mihály fotóművész. Verebes Ernő Senkim földje című prózakötetét kamarakoncert keretében ismerhetik majd meg a jelenlevők. A moderátor  Jenei Gyula író, költő az Eső Irodalmi lap főszerkesztője lesz.

A péntek koncertekkel zárul, fellép a  Kispál Gyula által alapított Rambler együttes, a Robinson Cirkusz illetve a Molnár Róbert Band nevű formációk.

Július 1-jén, szombaton, vezetett műteremlátogatások lesznek a telep művészeinek stúdiójában, gyülekezni a kőkádnál lehet. Délelőtt szabadtéri festésre várják az érdeklődőket és a Tiszavirág Bábcsoport előadását is meg lehet tekinteni.

Ezen a napon lesz látható a reutlingeni képzőművészek és a Szolnoki Művésztelep alkotóinak Párhuzamok című közös kiállítása

- írták. A hivatalos megnyitón köszöntőt mond: Kállai Mária fideszes országgyűlési képviselő; Szalay Ferenc, Szolnoki polgármestere (Fidesz-KDNP); Pogány Gábor Benő, a Szolnoki Művészeti Egyesület elnöke és Verebes György a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője.  A Szolnoki Művésztelep 121. születésnapját tortával is megünneplik.

Ezt követően Emlékezem a jövőbe címmel kerekasztal beszélgetés lesz

az emlékezetkultúra jelentőségéről és perspektíváiról. Résztvevők: Bán János, Kertész Róbert, Verebes György, Verebes Ernő és Hóvári János. Majd Bán Mór, a Hunyadi-sorozat legújabb, Angyal a kapuk felett kötetének bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők.

Délután a Hegedűs a háztetőn címmel a Szolnoki Szimfonikus Zenekar előadása következik.

A koncert első műsorszáma Jerry Bock musicaljének zenei egyvelege, amelyet fúvós zenekari hangszerelésben hallhat a közönség. Ezt követi Eric Cook Bolivar című latinos hangulatú harsonaszólója Mester Ádám tolmácsolásában. A hangverseny utolsó műsorszáma pedig Alfred Reed: El Camino Real című latin fantáziája. Vezényel: Kanai Toshifumi. A koncert után Szitt Melindának, a Magyar Táncművészeti Egyetem mesteroktatójának növendékei lépnek fel, majd Szarvas József Kossuth-díjas színművész Pustol a hó című előadása következik.

A fesztivál The  Sunseekers, az Orbis Zeneműhely és a Korai Eletric formációk koncertjével zárul. Késő este meglepetés koncerttel várják a közönséget.

A szombati programok között lesz helyi termékek vására, kávéműhely,  kézműves játszóház, játékos családi programok. A Lazulj a könyvekkel! című programelemre a Verseghy Könyvtár és a Europe Direct Iroda várja az érdeklődőket. Az ARTjáró ideje alatt a szolnoki Damjanich János Múzeumban a Képtár valamint Szabó György: Az idő kereke című kiállítása, a Szolnoki Galériában Fazekas Magdolna tárlata ingyenesen látogatható. A fesztiválra a belépés ingyenes, a szervezők a programváltozás jogát fenntartják.

A kiemelt kép forrása: a Szolnoki Művésztelep Facebook-oldala