2024.04.14., vasárnap - Tibor
Salgótarján: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Világ jászai, egyesüljetek! - Jászdózsa ad otthont az idei Jász Világtalálkozónak

Lukácsi Katalin | 2023. június 19. - 17:45
Világ jászai, egyesüljetek! - Jászdózsa ad otthont az idei Jász Világtalálkozónak

Idén Jászdózsán tartják a jászok világtalálkozóját június 30. és július 2. között. A rendezvényen egyebek mellett kiállításokkal, koncertekkel, kézműves- és kirakodóvásárral várják az érdeklődőket, és átadják a Jászságért díjat is. A világtalálkozót a jászok a rendszerváltás után, 1995-ben kezdték el szervezni, a Jász-Kun Redempció 250. évfordulója alkalmából. Azóta a koronavírus-járvány okozta kényszerű szünetet leszámítva minden évben megtartották. Minden évben más jász település ad otthont a fesztiválnak. Jászdózsa Jánoshidától kapta meg a stafétát, amely település Jászjákóhalmának adja azt tovább.

A Jászdózsa község és az elszármazott jászságiakat az otthon élőkkel összekapcsoló Jászok Egyesülete által rendezett 27. világtalálkozó

ünnepi testvértelepülési - Csíkszentsimon-Csatószeg - testületi üléssel kezdődik a helyi községházán - szemlézte a szervezők közleményét az MTI. Ezt követően a Szent Mihály téren tartják az ünnepélyes megnyitót, majd fellépők műsora, kiállítások, koncertek következnek több helyszínen.

Késő este jász tűzgyújtás lesz a kőhídnál.

Július elsején a reggeli zenés ébresztő után a jászok főpapi szentmiséjét Ternyák Csaba egri érsek celebrálja a Szent Mihály Főangyal-templomban. Ezt követően felvonulnak a jász települések képviselői. A Szent Mihály téri díszünnepségen átadják a jászsági és települési díjakat, az idei Jászságért díjat. Szöllősi Sándor leköszönő jászkapitány beszámolója után Kiss Gábor leendő jászkapitány beiktatása következik.

A nap folyamán fellépőkkel, koncertekkel várják a látogatókat több helyszínen. A számos népzenei és helyi illetőségű együttesen túl a hétvégén fellép majd

a Budapest Bár, Horváth Tamás és Szentpéteri Csilla is.

A szombati kísérő programok között lesz például mesemondás, hagyományőrző bemutató, népibútorfestő-kiállítás és kézműves foglalkozás, kosárfonás. Július 2-án horgász- és főzőverseny, pálinkamustra, a Jászsági Mézlovagrenddel "mézes délelőtt" lesz. Emellett veterán autók, motorok felvonulása, "perkelttorta"-bemutató, fellépők, koncertek színesítik a programot.

A Szent Mihály téren, a világtalálkozó ünnepélyes zárásakor a "stafétát" átadják Jászjákóhalma településnek.

Este koncertekkel várják a kikapcsolódni vágyókat. A rendezvény három napján a szervezők többi között a Jász utcába, Kádár Ferkó Fotószínházába, kézműves- és kirakodóvásárba, kiállításokra várják az érdeklődőket. A látogatók sétakocsikázhatnak, lesznek szelfipontok, óriáskirakó is.

A jászok első világtalálkozóját 1995-ben, Jászberényben tartották a jász redemptio, azaz a jász önmegváltás 250. évfordulója alkalmából. A jász önmegváltás története 1702-ben kezdődött, amikor I. Lipót császár eladta a jászok és kunok lakta területeket a Német Lovagrendnek. Az ott élők azonban ebbe nem nyugodtak bele, és 1745-ben saját pénzükön visszavásárolták szabadságukat és régi kiváltságaikat.

A tavalyi, két év kihagyás után Jánoshidán megrendezett Világtalálkozóról a frisshirek.hu beszámolóját az alábbi linken olvashatják.

A kiemelt kép forrása: a XXVII. Jász Világtalálkozó Facebook-oldala, rajta a jelenlegi és a leendő jászkapitánnyal