2024.04.14., vasárnap - Tibor
Salgótarján: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Zaklatókat védenek a Magyar Honvédségnél?

frisshirek.hu | 2023. június 19. - 07:50
Zaklatókat védenek a Magyar Honvédségnél?

Nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség egy tavaly őszi szolnoki kiképzés miatt, ahol két katonanő is sérüléseket szenvedett - tudta meg a Szabad Európa. Ahelyett azonban, hogy a felmerült bűnök elkövetőit függesztenék fel a Magyar Honvédségnél, inkább azokat hurcolják meg, akik a sérelmeket elszenvedve panaszt emeltek feletteseikkel szemben.

A hit a kegyelemből fakadó erő. A Haza védelme egész embert kíván, ezért nemcsak fizikai, de lelki erőre is szüksége van katonáinknak. A hadsereg - akárcsak az Egyház - erős közösség, amire vigyáznunk kell

- osztotta meg május végén a magasztos szavakat Facebook-oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf abból az alkalomból, hogy a hódmezővásárhelyi laktanyában felszentelték a Hunyadi-kápolnát. A honvédelmi miniszter ezen az alkalmon beszédében az MTI beszámolója szerint azt is kiemelte, a harci morál fejlesztése érdekében eddig nem alkalmazott gyakorlatokat is végre hajtanak, és a kiképzésben új elemek jelennek meg.

Nem tudni, hogy ebbe már beleértette-e a miniszter azt a sokak által megaláztatásnak érzett rendkívüli kiképzést, amelyet az új vezérkari főnök még május elején rendelt el, és amely miatt feljelentést is tettek, amiből végül nem lett nyomozás.

A jelek szerint Szalay-Bobrovniczky az erős közösségbe, amelyre vigyázni kell, beleérti a zaklatók védelmét is. A megvádoltak védelmét a sérelmet elszenvedőkkel szemben.

A Szabad Európa arról közölt ugyanis cikket, hogy a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopterdandárnál tavaly október végén egy tömegkezelési felkészítés alkalmával

  • gumibottal többször mellbe ütött és bakanccsal hasba rúgott egy katonanőt a felettese,
  • továbbá egyelőre tisztázatlan körülmények között egy másik katonanő olyan súlyos lábsérülést szenvedett el, hogy kétszer is meg kellett műteni.

A megütött és megrúgott őrmester a kiképzést követően parancsnokához fordult panasszal, amelynek hatására az ezred fel is állított egy bizottságot. Bár a honvédségnek hivatalból feljelentést kellett volna ezt követően tennie a Központi Nyomozó Főügyészségen, ezt elmulasztották, helyette meghurcolták a sérelmet elszenvedőket - derült ki a lap cikkéből.

Ezzel párhuzamosan Szolnokon történt egy másik súlyos eset is a honvédségnél. Az ATV-t még májusban kereste meg egy katonanő azzal kapcsolatban, hogy őt parancsnoka szexuálisan zaklatta, aki feljelentést is tett, de a belső vizsgálat alkalmával a bántalmazottat hurcolták meg. Sőt, ahogy arról az ATV június elején hírt adott, őt helyezték rendelkezési állományba, amely lényegében a kirúgását vetíti előre.

A szexuálisan bántalmazott jogász tiszt édesanya megkereste Novák Katalin köztársasági elnököt is mint a hadsereg főparancsnokát, akinek hivatala azonban csak annyit közölt, hogy a honvédség szakszerűen kivizsgálta az ügyet, és a szükséges intézkedéseket megtette, de hozzátették azt is, hogy a köztársasági elnöknek nincs jogosultsága arra, hogy az áldozat ügyében utasításokat fogalmazzon meg a Magyar Honvédség számára.

A Szabad Európa informátora az esettel kapcsolatban a következőt nyilatkozta a lapnak:

"Amikor 2021 nyarán több szexuális zaklatás miatt is nyomozás folyt a honvédségnél, Benkő Tibor akkori miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz a kamerák nyilvánossága előtt ígérte meg, hogy minden esetet a lehető legalaposabban kivizsgálnak, zéró tolerancia van a zaklatókkal szemben a Magyar Honvédségnél, és ha ilyen történik, nem állnak meg annál, hogy egy-két embert esetleg kirúgnak. Ehhez képest most a jogász tiszt esetében éppen az történik, hogy a zaklatás áldozatát távolítják el, és a két másik lányt is megpróbálják ellehetetleníteni."

A kiemelt kép forrása: Szalay Ferenc Facebook-oldala, képen egy szolnoki sorakozó