2023.12.11., hétfő - Árpád
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Eddig csak macskák mehettek oda, de ismét látogatható Rómában Julius Caesar megölésének helyszíne

frisshirek.hu | 2023. június 21. - 09:50
Eddig csak macskák mehettek oda, de ismét látogatható Rómában Julius Caesar megölésének helyszíne

Keddtől látogatható az olasz főváros egyik legérdekesebb ókori műemlékegyüttese, ahol történelmi források szerint Kr. előtt 44-ben, március idusán leszúrták Julius Caesart.

A belváros szívében található Largo di Torre Argentina tér közepén található régészeti lelőhelyről van szó, amely az utóbbi években nem volt nyitva a nagyközönség előtt - számolt be róla az MTI. Az utcaszint alatti elhanyagolt területet

kizárólag Róma egyik legnagyobb macskakolóniájának tagjai "látogathatták".

A terület az ókori Róma egyik legtöbbet kutatott részének számít, ahol a birodalom története végigkövethető a köztársaságkortól kezdve a császárkoron át egészen a középkorig. Az 1920-as évek végéig épületek álltak a téren, ezek lebontása során kerültek elő a régészeti emlékek, többek között templomok maradványai, valamint Pompeius egykori kúriája, amelynek tufakőből emelt talapzata is megmaradt.

Ókori források és a területet helyreállító régészek szerint ezen a helyen lett gyilkosság áldozata Julius Caesar,

vagyis itt hangzott el a híres mondat, "Te is fiam, Brutus?",

amellyel a római diktátor halála pillanatában kérdőre vonta fogadott fiát, aki csatlakozott az összeesküvőkhöz. Más értelmezések szerint Julius Caesart nem pontosan itt, hanem a közelben szúrták le: egy római hagyományőrző csoport minden év március 15-én vagy a közeli villamosmegállóban, vagy a Forum Romanumon idézi fel Julius Caesar halálát.

Róma egyik legszebb és legértékesebb helyszínéről van szó, melyet most visszaadunk a lakosoknak és a turistáknak

- jelentette ki Miguel Gotor, a római polgármesteri hivatal kulturális tanácsnoka. A régészeti terület restaurálása a Bulgari divatház finanszírozásával valósult meg, amely már több római műemlék megújítását támogatta.

A látogatás teljesen akadálymentes a kerekesszékesek, a vakok és gyengénlátók számára is. A belépés a rómaiaknak ingyenes, a máshonnan érkezőknek fejenként öt euróba kerül.

A kiemelt kép forrása: Turismo Roma Facebook-oldal