2023.12.11., hétfő - Árpád
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Újabb akkugyár - hivatalosan is bejelentették a helyszínt

BFM | 2023. július 28. - 07:35
Újabb akkugyár - hivatalosan is bejelentették a helyszínt

Mintegy 580 milliárd forint értékű beruházással Nyíregyházán építi fel első európai üzemét a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója, a kínai Sunwoda, és ennek nyomán több ezer új munkahely jön létre - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A külügyi és külgazdasági miniszter arról számolt be, hogy a világ tíz legnagyobb akkumulátorgyártója közé tartozó vállalat Magyarországon hozza létre az első európai üzemét a kontinens autóipara részéről mutatkozó növekvő kereslet miatt. A cég az első ütemben 93 milliárd forintos beruházást hirdetett meg, de a projekt értéke a többi építési szakasszal, hosszú távon el fogja érni az 580 milliárd forintot, s így több ezer munkahelyet teremt majd Nyíregyházán.

Ez az idei évben bejelentett legnagyobb beruházás eddig. Ez a harmadik olyan beruházás idén, amely egymilliárd euró fölötti értéket képvisel, és ezzel már biztossá válik azon vállalásunk teljesíthetősége, miszerint a tavalyi beruházási rekordot idén nemcsak meghaladjuk, hanem meg is duplázzuk

– emelte ki Szijjártó Péter.

A Portfolio szerint az új létesítmény mindössze 1,5 kilométerre lesz a lakott területtől, ahol már jövőre elindul az építkezés, és a tervezet szerint 2025-ben akár már a termelés is elindulhat. 

A nyíregyházi bejelentés előtt néhány hónappal Szijjártó egy debreceni akkumlátorgyár létrehozásását is bejelentette, majd nemrégiben a Komárom-Esztergom vármegyei Ács településen nagy felháborodást váltott ki a tervezett gyár, amelyről a frisshirek.hu is beszámolt

Mintahogyan arról is írtunk, hogy hatodik alkalommal is megbüntették a bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozó üzemet hulladékgazdálkodási bírsággal.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a nyíregyházi akkumlátorgyár is részesül-e állami támogatásban.

Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala