2023.12.11., hétfő - Árpád
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Rendkívüli parlamenti ülést hívott össze hétfőre Kövér László

BFM | 2023. július 31. - 12:00
Rendkívüli parlamenti ülést hívott össze hétfőre Kövér László

A Momentum kezdeményezte az Országgyűlés összehívását a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása miatt, amelyet a Fidesz feltehetően bojkottálni fog.

Hétfőn 13:00 órától veszi kezdetét a rendkívüli parlamenti ülés, amely az ellenzék kezdeményezésre ül össze, miután a vilniusi NATO-csúcson kiderült, Törökország hozzájárul, hogy Svédország is tagja legyen a katonai szervezetnek.

A tanácskozás összehívását támogatta a DK, az MSZP, a Jobbik, a Párbeszéd és az LMP képviselőcsoportja, egy független képviselő, és a svéd NATO-csatlakozásról szóló törvényjavaslat mellett további öt, ellenzéki kezdeményezésű előterjesztés napirendre vételét kérték.

A Svédország NATO-csatlakozásáról szóló előterjesztést már megtárgyalta az Országgyűlés, csupán a zárószavazás van hátra. Ahogyan arról a frisshirek.hu-n már írtunk, Szijjártó Péter július 11-én már a kormány csatlakozási támogatásáról számolt be.

Az északi ország csatlakozását csak Törökország és Magyarország nem írta alá még az észak-atlanti szerződés tagországai közül.

Amíg Törökországnak kezdettől fogva voltak fenntartásai a svéd és a már korábban általa is ratifikált finn NATO-csatlakozással szemben, addig nem olyan régen még nem támogatta az Orbán-kormány, hogy a házbizottság napirendre tűzze Svédország NATO-csatlakozását.

A parlamenti honlapon olvasható napirendi javaslat szerint az ülés 13 órakor napirendi felszólalásokkal kezdődik.

Hogy milyen kommunikációs színjáték része az, hogy Szijjártó Péter egyszer támogatja Svédország NATO-csatlakozását, majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón közölte, hogy a Fidesz-frakció nem vesz részt a parlament hétfői ülésén, hamarosan kiderül.

Fotó: Facebook