2023.12.11., hétfő - Árpád
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

‘56 fasisztái - megszólalt az orosz külügy

Datki Szabolcs | 2023. augusztus 31. - 10:00
‘56 fasisztái - megszólalt az orosz külügy

Magyarországon '56-ban fasiszták lázadtak, hiba volt kivonulni Magyarországról, legalábbis Putyin új történelemkönyve szerint - írtuk pár napja, de a hír átfutott az egész magyar sajtón, politikusok is megszólaltak. Most meg, az Oroszországi Föderáció Nagykövetsége is.

Két muzsik beszélget a kolhozban: - Az igaz, hogy Iván Ivániszevics nyert egy nagy fekete Volgát a lottón? Igen, a hír igaz, csak nem Iván Ivániszevics, hanem Igor Igorovics és nem is nagy fekete Volgát nyert, hanem tőle lopták el a biciklit, a bufet elől, tegnap este.

Körülbelül ilyen ez a hír is. Nagyot ment ugye, a G7 cikke, miszerint Vlagyimir Putyin orosz elnök megbízására új orosz történelemtankönyvet írtak, melyben neonáci államként írják le Ukrajnát. A G7 portálhoz eljutott az új 11-ikes tankönyv, amelyben az 1956-os magyar forradalomról is írnak, fasisztának nevezve a felkelőket. Ellenzéki politikusok például emiatt utasították, követelték Szíjjártó Péter külgazdasági minisztertől, hogy kérje számon ezt az orosz nagyköveten.

1956-BAN LÁZADÓ RADIKÁLISOK, A FASISZTA MAGYARORSZÁG VOLT KATONÁI FOGTAK FEGYVERT, RENGETEG GYILKOSSÁGOT KÖVETTEK EL, MÉG A SORKATONÁK IS BRUTÁLIS MÉSZÁRLÁSOK ÁLDOZATAI LETTEK

- írja a G7 az új orosz történelemtankönyvnek az 1956-os magyar forradalomról szóló részéről. Magyarországot illetően a leghangsúlyosabb éppen a Szovjetunió ellen vívott forradalom tárgyalása, két bekezdésben írnak róla, és a ledöntött Sztálin-szobor fotójával illusztrálják – olvasható a tankönyvben.

Ez lényegében az 1956-os forradalomnak a Szovjetunióban és a kádári-Magyarországon is tanított értelmezése. 

A föderáció megmondja

Ezt cáfolandó, kétnyelvű közleményt posztolt az orosz nagykövetség, mondván, hogy az inkriminált tankönyv, egyelőre csupán tervezet, és abból is vagy tíz verziót küldtek meg Kremlnek. A fogalmazványban határozottan cáfolják, hogy fasisztázták volna az ötvenhatos magyarokat, szerintük, egyetlen verzió sem állította ezt.
A megfogalmazásban arra is próbálnak magyarázatot adni, hogy a hírt magyarországi útjára bocsátó G7, egy olyan hírportál információit használta alapul, amely oroszellenességéről híres.


A lettországi székhelyű Meduza internetes kiadványt használta fel, amely oroszellenes hamis hírek gyártására és terjesztésére szakosodott, amiért Oroszországban méltán minősül külföldi ügynöknek

- olvasható a közleményben. Az oroszok szerint ez az anyag különösen az 1956-os magyarországi eseményeknek a kontextusból kiragadott, és az orosz álláspontot szándékosan negatívan bemutató értékelését tartalmazza. Ezzel kapcsolatban megjegyzik, hogy a tankönyv augusztus 8-án Moszkvában tartott bemutatóján elhangzott, hogy az orosz sajtóhoz a tankönyvnek "legalább tíz különböző" tervezete jutott el. Mint írják:

Nehéz megítélnünk, hogy a cikk megírásához melyik tervezetből indultak ki, de az általunk ismert tankönyvtervezetek egyike sem nevezi „fasisztának” az „56-os forradalmat” (ami a tankönyv végleges változatát illeti, az még nem jutott el a Nagykövetségre).

A közleményben kiemelik az orosz - magyar kapcsolatok fontosságát is, mint írják, a modern Oroszország ugyanis változatlan tisztelettel viseltetik a magyar nép történelmi emlékezete iránt, és elismeri, hogy közös történelmünkben vannak összetett kérdések, amelyek közé joggal sorolják az 1956-os eseményeket is.

Ezért mindig is nagyon óvatosan és odafigyeléssel közelítettünk a kérdéshez, nem hagytuk, hogy azt politikai célokra használják fel - fogalmaz a tájékoztató anyag.