2023.12.11., hétfő - Árpád
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Nem ússzák meg a trükközők a katonai szolgálatot

frisshirek.hu | 2023. szeptember 05. - 08:00
Nem ússzák meg a trükközők a katonai szolgálatot

A lengyelek kiadják a hadköteles menekülőket Ukrajnának. A korrupt katonaorvosok 6-10 ezer dollárt kértek a katonai szolgálat alóli hamis felmentéskért.

Az orosz-ukrán háború kitörésétől kezdve folyamatosan próbálnak külföldre menekülni a hadköteles korú férfiak, hogy elkerüljék a frontot. Az ukrán törvények elég kevés kivételt engednek meg, legalább három kiskorú gyermeket nevelő apának kell lenni ahhoz, hogy valaki megússza a besorozást. Ezért aztán sokan tiltott határátlépéssel vagy az illetékes elvtársak megvesztegetésével próbálkoznak. 

Alekszij Danilov, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője ugyanakkor azt jelentette be, hogy Kijev új tervet dolgoz ki a további mozgósításra, és annyi embert hív be, amennyire szüksége lehet a harcok folytatásához, a trükközőkkel pedig nem fognak kesztyűs kézzel bánni.

Büntetőeljárás alá kell vonni azokat, akik megvesztegettek tisztviselőket vagy dokumentumokat hamisítottak, hogy elmeneküljenek az országból

– erősítette meg David Arahamija ukrán parlamenti képviselő.

Az ukrán biztonsági szolgálat által feltárt korrupciós botrányok után máris több mint száz büntetőeljárást indítottak olyan katonaorvosok ellen, akik állítólag fejenként 6 és 10 ezer dollár közötti összeget kértek a katonai szolgálat alóli felmentésért.

A lengyel határőrség adatai szerint 2022. február 24. óta mintegy 2,87 millió olyan ukrán lépett az ország területére, aki 18 és 60 év között van, tehát katonakorúnak számít. A varsói Rzeczpospolita úgy tudja, hogy a lengyel hatóságok megkezdték a törvénytelenül érkezettek kiadását Ukrajnának. A sort azokkal indították, akik illegális bevándorlók Európába csempészésében vettek részt. 

Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egész hadkiegészítő parancsnoksági garnitúrákat vált le, hogy elcsitítsa a nyugati korrupciós kritikákat, amelyek Ukrajna európai uniós tagjelölti státuszát is hátráltatják. Ehhez képest meglepetést keltett, hogy Brüsszel a tagságért sorban állók között előre sorolta Ukrajnát. Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főbiztosa a spanyolországi Toledóban tartott külügyi találkozó után azt közölte, hogy a frissített tagjelölti listán 10 új tag szerepel. Ukrajna mellett állítólag a szintén problémás Grúzia és Koszovó is köztük van. De ha a politikát félretesszük, akkor is azt látjuk, hogy az újak valamennyien még a jelenleg a sor végén kullogó EU-tag Bulgáriánál is szegényebbek.