2023.12.11., hétfő - Árpád
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Európában csökken a rezsipánik, de nő az inflációs félelem

Todorovits Rea | 2023. szeptember 08. - 13:00
Európában csökken a rezsipánik, de nő az inflációs félelem

Úgy tűnik, az európaiak túljutottak az energiaválság legrosszabb időszakán, ahogyan az is valószínű, hogy Magyarország lakosságát elfelejtették megkérdezni.

Az Eurobarométer szerint az energiaellátás kérdése, mely drámaian felborult az ukrajnai orosz invázió miatt, kikerült az európai polgárok öt legnagyobb aggodalma közül.
A hétfő reggel közzétett tanulmány szerint az energiaválság kérdése a harmadikról a hatodik helyre esik vissza a "fő aggályok európai szinten" listáján.

Az eredményeket május és június között gyűjtötték össze a 27 tagállamában, majd összehasonlították a téli eredményeikkel, amelyeket január és február között készítettek.

Az infláció és a megélhetési költségek továbbra is a legnagyobb aggodalomra adnak okot az összes válaszadó 27%-a számára, ezt szorosan követi a nemzetközi helyzet (25%), amely mindenre kiterjedő fogalom, de többnyire az ukrajnai háborúra utalt.

Mindkét téma azonban visszaszorult az elmúlt hat hónapban.

A bevándorlás ezzel szemben a harmadik helyre ugrott (24%), ami a közelmúltban a Földközi-tengeren történt tragédiák sorozatának és Európa kormányainak a menedékkérők befogadása során tapasztalt tartós logisztikai problémáinak tudható be.
A migráció iránti megújult érdeklődés az EU vezetőire is hatalmas nyomást gyakorol, és minden eszközzel azon vannak, hogy megújítsák a közös menekültügyi szabályokat; eddig sikertelenül.ainak megújítására.

Az éghajlatváltozás (22%) és a gazdasági helyzet (17%) kiegészíti az európai polgárok öt legfontosabb aggodalmát.
Jelen pillanatban a felmérés szerint Görögország az egyetlen, ahol az energiaválság kérdése és az ezzel megemelkedett energiaárak aggasztják a népességet, és kevésbé aggasztja őket a menekültek kérdése.
A felmérés szerint az európai nyugalom azért erősödhetett, mert több hónapon keresztül csökkenő tendenciát mutatott a gázfogyasztás: a TTF (Title Transfer Facility), Európa vezető központja pénteken 33 euró/megawattórán áron zárt, ami messze van a kísérteties három számjegyű adattól.

A globális piacokon visszanyert stabilitás lehetővé tette a kormányok számára, hogy feltöltsék földalatti tárolóikat anélkül, hogy árspirálba kerültek volna: az EU tárolási szintje jelenleg közel 80%, szemben a tavalyi 60%-kal.

Az új Eurobarométer széles körű támogatást mutat a vihar leküzdését elősegítő intézkedések némelyikére: a válaszadók 85%-a szerint az EU-nak „masszívan” kellene befektetnie a megújuló energiaforrásokba, 82 százalékuk pedig úgy véli, hogy az EU-nak csökkentenie kellene az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét, „amint amint lehet."
Eközben a megkérdezett emberek 78%-a azt állítja, hogy lépéseket tett otthoni energiafogyasztásának csökkentése érdekében, vagy "a közeljövőben" tervezi ezt.