2023.12.11., hétfő - Árpád
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Két tucat terméket kitiltottak Magyarországról

BFM | 2023. szeptember 16. - 14:30
Két tucat terméket kitiltottak Magyarországról

A kormány szombattól 24 termék, köztük a búza, különböző húsok és zöldség Ukrajnából történő behozatalát tiltja meg - derül ki a péntek este megjelent Magyar Közlönyből.

A rendelet alapján szeptember 16-tól nem lehet behozni Ukrajnából Magyarország területére szarvasmarha-, sertés-, juh-, kecske- és csirkehúst, búzát, rozst, árpát, kukoricát, zöldséget, cukrot és bort - vette észre a Blikk

Nagy István agrárminiszter mégé pénteken emlékezetett arra, hogy szeptember 15-én lejárt az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékekre vonatkozó uniós behozatali korlátozó intézkedés. Az Agrárminisztérium pénteki közleményélben azt írta:

Megvédjük a gazdák érdekeit, ezért, miután Brüsszel úgy döntött, nem tartja fenn tovább az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat, hazánk nemzeti hatáskörben megteszi azt, és ki is terjeszti egy szélesebb termékköre.

A kormány döntése reakció az Európai Unió azon lépésére, hogy szeptember 15-én megszüntették az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalmat.

Nagy István kiemelte,

az utolsó pillanatig vártunk az Európai Bizottság döntésére a tilalmi rendelkezés fenntartásával kapcsolatban, Brüsszel azonban nem hallgatta meg a kelet-európai gazdálkodók segítségkérését, sőt lényegében Ukrajnára bízná annak eldöntését, mennyit és mit exportálna Magyarországra és a többi frontországba. Nekünk viszont cselekednünk kell, ezért Magyarország nemzeti hatáskörben meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat

- áll a közleményben.

"Szeptember 15-én lejárt az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékekre vonatkozó uniós behozatali korlátozó intézkedés. A piaci zavarok kezelése érdekében azonban a moratóriumot a továbbiakban is fenn kell tartani. Ha az olcsó ukrán import újra elárasztaná az Ukrajnával szomszédos tagállamok piacait, nem lenne elegendő tárolókapacitás betárolni az őszi betakarítás terményeit, a hazai piacra történő értékesítés ellehetetlenülne és akkor még nagyobb nehézségekkel kellene a gazdálkodóknak szembenézniük, ezt viszont nem nézhetjük tétlenül” – tette hozzá Nagy István.

A tilalom többek között kiterjed a gabonafélékre, a repce- és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre, egyes húsfélékre és a tojásra is

- fűzte hozzá.

Fotó: Nagy István Facebook-oldala