2023.12.11., hétfő - Árpád
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Újabb háború van készülőben Európa szélén?!

D. Tusnádi | 2023. szeptember 19. - 17:26
Újabb háború van készülőben Európa szélén?!

Azerbajdzsán támadást indított az örmények lakta és blokád alatt álló Hegyi-Karabah ellen. Ezt az azeriek terrorelhárító műveletetnek hívják. Európa aggodalmát fejezte ki. 

A Hegyi-Karabah probléma nem újkeletű, az enklávé és a kisebb környező területek, az 1994-ben véget ért örmény-azeri háború után az örmény szakadárok ellenőrzése alá kerültek, de a 2020-as őszi háborúban Baku jelentős területeket visszafoglalt.

A CNN jelentése szerint, az ország védelmi minisztériuma kedden közölte, hogy „terrorellenes” hadjáratot indított a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah térségében. Miután az azeri minisztérium hivatalosan is bejelentette a hadműveletet, az örmény és az azeri média is szinte azonnal heves bombázásokról számolt be a térség fővárosa, Sztyepanakert környékéről.
Az amerikai hírügynökség úgy tudja, hogy az azeriek tűzérségi lövegekkel és drónokkal támadták a szakadárokat.

Szemtanuk szerint sok a civil sérült is!

Nem sokkal a bombázások után, Azerbajdzsán be is jelentette, hogy célt ért a hadművelet, kiiktattak olyan harci létesitményeket, amely szerintük veszélyeztette Baku integritását.

Közben Franciaország és Németország külügye is felszólította Azerbajdzsánt, hogy haladéktalanul vessenek véget a harcászati műveleteknek. A portfolio, a Reuters-re hivatkozva azt írta, hogy Párizs szerint kizárólag Bakut terheli a felelősség a hegyi-karabahi lakosság sorsáért.

A francia külügyminisztérium azt írta, amerikai és európai partnereivel együttműködve határozott választ fog adni „erre az elfogadhatatlan offenzívára”, egyben az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását követelte.