2023.12.11., hétfő - Árpád
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

A sörösdobozok is visszaválthatók lesznek

Wolfy | 2023. szeptember 30. - 07:30
A sörösdobozok is visszaválthatók lesznek

Már a visszaváltási díjat is tudni lehet, akárcsak azt, hogy milyen üzleteket köteleznek a visszaváltásra, és mely településeken lesz erre mód. 

Jövő év elejétől Magyarországon is visszaválthatók lesznek az eldobható italcsomagolások és PET-palackok. Erre a Greenpeace kérdezett rá az innovációs és technológiai miniszternél, és Palkovics László válaszlevélből az is kiderül, hogy

erre a 400 négyzetmétert meghaladó eladótérrel rendelkező élelmiszerüzleteket kötelezik az ezer főnél nagyobb népességű településeken. 

A rendszert egy koncessziós társaság működteti majd a gyártók és kereskedők együttműködésével - mondta Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón.

A visszaváltási díj 50 forint lesz egységesen az egyutas, azaz egyszeri felhasználásra alkalmas csomagolások esetén, míg a többször használható csomagolásoknál a gyártók határozzák meg ezt az összeget.

Magyarországon évente mintegy 20 millió tonna hulladék keletkezik, ennek fele az építési-bontási hulladék. A magyar hulladékgazdálkodás átszervezése elindult, számos új szereplő fog még belépni a rendszerbe. Már csak azért is, mert a hulladékban számos olyan érték van, amit vissza lehet forgatni a gazdaságba.

A cél a körforgás kialakítása, vagyis hogy mindenki legyen érdekelt abban, hogy a termékek minél fenntarthatóbban készüljenek, már a tervezéskor minél fenntarthatóbb anyagokra építsenek, legyenek tartósak.

A körforgásos gazdaságot érintő intézkedések bevezetésére az európai uniós célértékek eléréséhez is szükség van. Például a települési hulladékoknál az újrafeldolgozási arányt 2030-ig meg kell duplázni. Ehhez szükség van arra, hogy minél hatékonyabban lehessen begyűjteni a hulladékot, és minél többet újra fel lehessen használni. 

Az Európai Bizottság számos olyan jogszabálytervezetet dolgozott ki, amely érinti a szektort. Az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer a koncessziós rendszerrel párhuzamosan indult, idén júliustól brüsszeli előírásra. Ebben a gyártóknak a "szennyező fizet" elve alapján emelt díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére.

Ez az intézkedés is arra ösztönzi a gyártókat, hogy kevesebb hulladékot képezzenek, több legyen az újrahasznosított termék és csomagolóanyag, illetve környezetbarát anyagokat használjanak.

Ezzel hatékonyabbá válik a hulladékgazdálkodás, és emelkedhetnek a hulladékgyűjtési és hasznosítási arányok, ami segíti a hulladékokból előállított másodnyersanyagok kínálatának növekedését és a hulladéklerakás csökkenését.