2023.12.11., hétfő - Árpád
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Az adófizetők állják Szöllősi György utazásait

Zimon András | 2023. október 02. - 14:00
Az adófizetők állják Szöllősi György utazásait

Közérdekű adatigénylést nyújtott be az egyik hazai portál a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak (KKM), hogy megtudja, Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a kinevezése óta pontosan mikor és milyen utakon vett részt a minisztérium megbízásából, útjainak a költségeit milyen céllal és ki állta?!

Szöllősi György – Orbán Viktor kedvenc sportújságírója – 2016 óta a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, 2017 óta a magyar futball és a Puskás-ügyek rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. Szöllősi a külügyminiszter jóváhagyásával kapta meg a diplomata-útlevelét. A Külgazdasági és Külügyminisztérium Szöllősitől azt kérte, „koordinálja, segítse mindazokat a kezdeményezéseket, amelyek a gazdag magyar futballkultúrának állítanak emléket bárhol a világon”, ezért kapott rendkívüli és utazó nagyköveti rangot.

Ahogy a frisshirek.hu is megírta, idén szeptemberben kiderült: Szöllősit nem engedték be Amerikába. Az elutasított vízumot a KKM kérte, a tárca fizette volna az utat is, hogy Szöllősi megnyithassa a Chicagói Magyar Kultúrtanács focitornáját. Szöllősi azt mondta, pont azért akart diplomatavízummal utazni, mert tudta, hogy az USA-ban mostanában szigorúbban bírálják el a kérelmeket, de a nagykövetség nem tekintette őt kormányhivatalnoknak. A KKM most azt írta a 444.hu közérdekű adatigénylésére: az utazások költségeit valóban a tárca állta. Hozzátették, Szöllősi „a Minisztériummal nem állt és jelenleg sem áll semmilyen foglalkoztatásra irányuló, így kormányzati szolgálati, politikai szolgálati, illetve biztosi jogviszonyban, munkaviszonyban vagy megbízási szerződéses jogviszonyban”.

A diplomáciai rang önmagában nem generál a Minisztériummal bárminemű jogviszonyt, továbbá jogosultság, bárminemű juttatás önmagában nem kapcsolódik hozzá és ezekre nem jogosít. A diplomáciai rang a diplomáciai, nemzetközi érintkezés, illetve -protokoll során használható megjelölés, cím – írta a KKM a portálnak.

A 444 felsorolja, hogy 2017 óta hány külföldi útját finanszírozta a külügy Szöllősi Györgynek.

Ebből kiderül, hogy

2017-ben 2,

2018-ban 8,

2019-ben 10,

2020-ban 3,

2021-ben 6,

2022-ben 2,

2023-ban pedig idáig 4 külföldi útjának a költségeit fizette a magyar külügy.

Bár a KKM fizette Szöllősi útjait, arról semmit sem írtak, hogy a főszerkesztő kapott-e juttatást illetve, hogy mennyibe kerültek ezek az utak – olvasható a 444.hu cikkében.

Fotó: Facebook