2024.02.25., vasárnap - Géza
Salgótarján: 6o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Igazán szemrevaló lesz a most kezdődő fesztivál

Wolfy | 2023. október 02. - 15:00
Igazán szemrevaló lesz a most kezdődő fesztivál

Fesztiváldíjas és Oscar-nevezett filmek beszélnek húsbavágó problémákról, ráadásul rekordszámú vendég érkezik.

Október 5. és 15. között rendezik meg a SZEMREVALÓ│SEHENSWERT Filmfesztivált a budapesti Művész moziban. A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete a német nyelvterület legfrissebb filmjeiből ad ízelítőt, eredeti nyelven, magyar felirattal. A főváros után Debrecenben, Szegeden, Pécsett és Veszprémben is vetítik majd a legjobb filmeket.

A 11 alkotást négy tematikus blokkba rendezve vetítik. VONZÁSOK ÉS VÁLASZTÁSOK címszó alatt lesz látható a fesztivál nyitófilmje, az idei Berlinalén Ezüst Medve díjat és a zsűri nagydíját besöprő Tűzvörös égbolt, amelyet Langston Uibel főszereplő is elkísér. Ugyanebben a kategóriában mutatják be a magyar származású svájci rendező, Barbara Kulcsar öregedésről szóló művét, a Juno 11 forgalmazásában a mozikba kerülő Aranyéveinket. A frissen nyugdíjba vonuló házaspár újrakezdésének története mély együttérzéssel beszél fontos kérdésekről. A felső szomszédok című, szintén svájci vígjátékban a címszereplők pikáns ajánlatot tesznek, ami próbára teszi Anna és Thomas egykor halhatatlannak tartott szerelmét.

A KÍVÜLÁLLÓK ÉS KÜLÖNCÖK válogatásban pereg majd a 2023-as Német és Bajor Filmdíjon egyaránt díjazott Sisi és én című német-svájci-osztrák dráma, melyben Sisi és új társalkodónője, Sztáray Irma grófnő saját törvényeik szerint élnek a korfui villában. A film a sokszor elmesélt Sisi-mítosz vad változata, melyben két színészi őserő, Susanne Wolff és Sandra Hüller csap össze, Tanja Hausner lenyűgöző jelmezeiben, Nico, a Portishead és a Le Tigre zenéjével. A Szemrevalón debütál A róka című, az idei Bajor Filmdíjon díjazott alkotás, mely Adrian Goiginger rendező dédapjának igaz története. A második világháború elején a zárkózott fiatal katona egy sebesült rókakölyökre bukkan, majd meggyógyítja és magával viszi a megszállt Franciaországba. Az Alma és Oskar című osztrák-német-svájci-cseh dráma a bécsi művészeti élet „fenegyereke”, Oskar Kokoschka és Gustav Mahler özvegye, az öntörvényű és ambiciózus Alma Mahler destruktív szerelmét tárja a néző elé.

A KÖZÖSSÉGI KONFLIKTUSOK blokkban lesz látható Németország idei Oscar-nevezettje, a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon két, a Német Filmdíjon pedig számos további díjat nyert, a Mozinet forgalmazásában a mozikba kerülő A tanári szoba, amelyben ez a helyiség a hatalmi viszonyok laboratóriumává változik. Az önéletrajzi ihletésű Nap és beton című német dráma négy tizenöt éves tinédzser drogokkal, bandaháborúkkal és családi pokollal terhelt életét követi, míg a Csak az időjárásról beszélgetnek című, szintén német film egy első generációs keletnémet értelmiségi nő kalandjait mutatja az ismerősen idegen környezetben, szabadság és kényszerek között.

Az ALTERNATÍV ÉLETFORMÁK szekció egyik darabja az Anima – Apám ruhái című, többszörösen díjnyertes német dokumentumfilm. Igaz történet családi titkokról, a nemi és társadalmi identitás kérdéseiről, a személyes interjúkat animált filmrészek és családi fényképek egészítik ki. Végül az osztrák-német Vienna Calling költői doku-musical a bécsi alternatív zene felvirágzásáról.

A magyar közönség a nyitófilm főszereplője után találkozhat még az Aranyéveink, A róka, valamint Sisi és én rendezőjével is. A Vienna Calling kapcsán Franz Hergovich és Podlovics Péter zenei szakértőkkel lesz közönségtalálkozó, az Anima vetítését követően Zsirka Hella lesz a vendég, a Mindenki az időjárásról beszélget után pedig Király Edit irodalmárral elemzik a filmet.